Idén harmincegy fagylalt indult a Balaton Fagyija címért – a zsűri most is szigorú szakmai szempontok alapján hozta meg döntését. A sok különlegesség közül végül a „Megkóstollak” fantázianevű, kecskesajtos fagylalt nyerte el a Balaton Fagyija 2025 címet.

Az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció voltak azok a szempontok, amelyeket figyelembe vett a zsűri a Balaton Fagyija 2025 versenyen. Emellett az értékelés során az is számított, hogy a cukrászok használtak-e régiós alapanyagokat az adott fagylalt elkészítéséhez.

Balaton Fagyija 2025
Harmincegy fagylalt indult a Balaton Fagyija 2025 versenyen
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Íme a Balaton Fagyija 2025 győztese

Hosszas tanakodás és kóstolás után végül megszületett a döntés: a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült- és sósmandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt. 

A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét

– fogalmazott Fekete Tamás, a versenyt szervező és zsűrizésben résztvevő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Mindenki kedvence lesz?

Az elmúlt évek tapasztalataira alapozva Fekete Tamás azt is elmondta, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján. Az eddigi nyertes fagylaltozók igazi turista "zarándokhellyé" váltak.

Idén is erős volt a mezőny

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a zsűri tagja a versenyt értékelve elmondta, hogy idén is nagyon erős volt a mezőny. Mint kifejtette, a többség természetes és minőségi alapanyagokból készítette el a versenymunkáját, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták. Megjegyezte, a megmérettetésre nevezők magas színvonalú szakmai munkát végeztek.

A versenyen három cukrászda kapott különdíjat: 

  • a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda, Vad szerenád nevű fagyijáért,
  • a balatonszemesi Margaréta Fagyizó, Nem norMálna nevű fagyijáért, 
  • és a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó, Füred kincse nevű fagyijáért.

A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti.

Ennyibe kerül idén egy gombóc fagyi

A Pénzcentrum cikke szerint idén egy gombóc fagylalt ára 500 és 800 forint között mozog – a szakemberek szerint ez az ár reális, és ezért az összegért jogosan várhatjuk el, hogy minőségi fagyit kapjunk. Azt is érdemes tudni, hogy 2025-ben nem történt túl nagy áremelés, a legtöbb helyen legfeljebb 10 százalékkal lett drágább a fagyi. 

Forrás: MTI

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.