Az élelmiszerek csomagolásán – jó esetben – minden információ megtalálható, csak sokszor nem tudjuk, mit keresünk. Ha gyakori gyomorpanaszokkal vagy emésztési problémákkal küzdesz, nem biztos, hogy az utolsó éttermi vacsora a hibás – lehet, hogy nap mint nap eszed azt az adalékanyagot, ami a panaszaidat okozza.

Ultrafeldolgozott ételek – ismerős kifejezés? Ezek azok a termékek, amiket sokszor csak lekapunk a polcról: előre csomagolt ételek, szószok, nassolnivalók. A gond nemcsak az, hogy ezeknek kevés a tápértékük, és sok a felesleges kalóriatartalmuk, hanem az is, hogy tele vannak különféle adalékanyagokkal, amelyek hosszú távon negatívan befolyásolják az egészségünket, hiszen gyulladásokat, emésztési zavarokat, anyagcsere-problémákat okozhatnak. Ha igazán figyelni akarsz magadra, ezt a három adalékanyagot mindenképp kerüld!

Adalékanyag: az ellenőrzés mindig fontos!
Adalékanyag: vajon mi benne? A címkék fontos információkat tartalmaznak, mindig olvasd el! / Fotó: Shutterstock 

Gyakori adalékanyag: a mesterséges édesítőszerek 

A kalóriamentes boldogság illúzióját adják, főleg, ha fogyni szeretnél. Csakhogy ezek az édesítő adalékanyagok (aszpartám, szukralóz, szacharin vagy aceszulfám-K) negatívan befolyásolhatják a bélflórát, csökkenthetik a jótékony baktériumok számát, és hosszabb távon akár inzulinrezisztenciához is vezethetnek.

Nem maradhat ki a sorból ez az adalékanyag sem: emulgálószerek

Az ételek állagjavítói – azaz emulgálószerek – olyan adalékanyagok, amelyek segítenek összekeverni az olajat és a vizet, hogy ne váljanak szét például a szószokban vagy krémekben. Ilyen például a guargumi vagy a karragén, amit gyakran láthatsz E-számmal jelölve. A gond az, hogy ezek gyulladást okozhatnak a belekben, és hosszú távon anyagcsere-zavarokat is kiválthatnak.

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup: édes méreg

Ez a kukoricakeményítőből készült szirup tele van glükózzal és fruktózzal – és a szakértők szerint ez az egyik fő felelős a globális elhízásért. A fruktóz a májban bomlik le, ahol zsírrá alakulhat, és ez nem csak deréktájon hagy nyomot: megnöveli a diabétesz, a májbetegségek és gyulladások kockázatát.

Mit tegyél? Figyeld a címkéket! Ha a „HFCS” vagy „fruktóz-glükóz szirup” kifejezést látod, inkább válassz másik terméket.

Hogyan kerülheted el a veszélyes adalékanyagokat?

  • A kulcs a tudatosság. Ne dőlj be a színes csomagolásnak vagy az „egészségesnek tűnő” marketing szövegnek!
  • Válassz friss, szezonális alapanyagokat!
  • Főzz otthon, ha időd engedi.
  • Mindig olvasd el az összetevőlistát!
  • Ne fogyassz napi szinten ultrafeldolgozott ételeket.

Az adalékanyag önmagában nem ördögi, de nem mindegy, melyiket, milyen mennyiségben és milyen gyakorisággal fogyasztjuk. Az egészséges emésztéshez és immunrendszerhez nem csodapirulák, hanem valódi ételek kellenek – lehetőleg olyanok, amiket a nagyi is felismerne.

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.