Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Érdekességek

A cordon bleu története - tudj meg mindent a francia klasszikusról!

A cordon bleu története - tudj meg mindent a francia klasszikusról!
Tudod, hogy mi köze van a sonkával és sajttal töltött, bundázott hússzeletnek a Szentlélek Lovagrendhez? Ismerd meg a cordon bleu történetét!

A francia cordon bleu (ejtsd: kordon blő) kifejezés szó szerinti fordításban kék szalagot jelent, de az Európa-szerte kedvelt húsételben ne keress semmilyen szalagot.


Történelmi visszapillantás

A történet 1348-ig nyúlik vissza, mert III. Eduárd angol uralkodó ekkortól tüntette ki a csaták hőseit a sötétkék bársonyból készült, aranyszegélyű Térdszalagrenddel. A bal térd alatt viselt, illetve a hozzá tartozó, a bal vállon átvetett kék szalag 200 év múlva annyira megtetszett a piperkőc hírében állt III. Henrik francia királynak, hogy 1578-ban megalapította a Szentlélek Lovagrendet (L’Ordre du Saint-Esprit), amelynek tagjai szintén kék szalagot hordtak a ruhájukon. (Más források szerint egy kék szalagon lógó keresztet akasztottak a nyakukba.) A lovagok híresek voltak fényűző ünnepségeikről, és bár a lakomák a nagy francia forradalom után a renddel egyetemben megszűntek, a „kék szalag” továbbra is egyet jelentett a kiváló ételekkel. A kitüntetést később képletesen adományozták a kor legjobb szakácsainak.

Királyi elismerés egy szakácsnőnek

A legismertebb anekdota szerint Madame Dubarry egy ízben lakomára hívta XV. Lajost, aki mindig azt hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudnak. Amikor a hedonista király mind a tíz ujját megnyalta a fenséges fogások után, szépséges ágyasa elárulta, hogy a pompás vacsora egy szakácsnő műve volt, és azt javasolta XV. Lajosnak, tüntesse ki a fiatal teremtést elismerése jeléül. Így vonult be a gasztronómia történetébe a Cordon Bleu, amely idővel a kiváló konyhaművészeti teljesítmény szinonimája lett, majd étellé átlényegülve köznevesült.


Tengeri kapcsolat

A kékszalagot ma elsősorban a Balatonon zajló, évenként ismétlődő tókerülő vitorlásversenyként ismerjük, de a 20. század hajnalán a hatalmas utasszállító gőzösök küzdelme volt. Az Atlanti-óceánt leggyorsabban átszelő hajónak járó Kékszalag-díjat a lóversenyek világából kölcsönözték, a mai napig közkedvelt fogást pedig állítólag egy francia szakács álmodta meg a győzelem tiszteletére. Tartja magát az a vélekedés is, hogy a göngyölt és bundázott sajtos-sonkás húsételt először a díj elhódítására törő, tragikus sorsú Titanic óceánjáró utasainak készítették.


Így lesz még finomabb a rántott hús >>>

Magazin és szakácsművészeti iskola névadója

Marthe Distel, a La Cuisinière Cordon Bleu gasztronómiai magazin újságírója és kiadója 1895-ben megalapította a párizsi Le Cordon Bleu szakácsművészeti iskolát. Bemutatókonyhájukban helyezték üzembe a világ legelső elektromos tűzhelyét, ami remek reklámot jelentett a lapnak és az általa hirdetett, mesterszakácsok által tartott kurzusoknak. A Le Cordon Bleu napjainkig a leghíresebb főzőiskola, amelynek Julia Child, a híres amerikai szakácskönyvszerző is növendéke volt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.