Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Érdekességek a rozmaringról, amit nem tudtál

default user icon
MME
A rozmaring finom, jó illatú és hasznos gyógynövény, ami rengetegféleképpen felhasználható. Például teaként és illóolajként, de szórhatjuk levesbe, húsokra vagy köretekre is, remek ízt fog kölcsönözni nekik.

Régi hagyományok

A rozmaring jótékony hatásait már az ókorban is ismerték, mágikus növénynek tartották. Több különleges hagyomány is kapcsolódik hozzá. A görögök az istenek fűszereként tartották számon. Úgy vélték, hogy elűzi a rosszkedvet és frissíti a memóriát, a rozmaring tanulásra gyakorolt jótékony hatásában annyira hittek, hogy az athéni iskolákban a tudósjelöltek gyakran viseltek rozmaringkoszorút. Ez a tudós lét egyik fontos jelképe is volt.

A tudás mellett a rozmaringban látták a fiatalság titkát is. Egy kis szelencében maguknál hordtak néhány rozmaringlevelet és rendszeresen szagolgatták a fiatalságuk megőrzése érdekében.

Rozmaringgal áldoztak isteneiknek, és a halottaikat is úgy bocsátották útjukra, hogy egy-egy apró rozmaringágat tettek a kezükbe, hogy távol tartsák tőlük a rossz szellemeket.

Valóban csodanövény

Bár a szellemekre való hatását nem vizsgáltuk, az tény, hogy magas vas-, kalcium-, kálium-, A-, B-, valamint E-vitamin-tartalma és a benne lévő antioxidánsok révén rengeteg jótékony hatása van. Fokozza a vérkeringést, javítja az agy vérellátását, erősíti a hajszálereket és a szervezet ellenálló képességét. Gátolja a bőr öregedését és ráncosodását, kiváló méregtelenítő, bél-, máj- és vesetisztító.

Javítja a koncentrációt és a hangulatotok

A rozmaring valóban segít a tanulásban és az ellazulásban. Nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is, sőt a kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is véd. Jól jöhet a vizsgaidőszakra is. Ilyenkor érdemes naponta két-három csésze rozmaringteát inni. Frissíti az agyat, de közben oldja a stresszt.

Segít a hideg lábak ellen

Neked is gyakran jéghideg a kezed vagy a lábad? A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen vivőolajba keverünk, és ezzel naponta átmasszírozzuk a lábunkat, akkor megelőzhetjük a rossz keringéssel összefüggő problémákat és a hideg lábakat is.

Enyhíti a fájdalmakat

A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. Készítsünk erős teát a fűszerből, áztassunk bele egy tiszta törülközőt, majd tegyük az érintett területre, 10-15 percre, vagy amíg a textil ki nem hűl. Egymás után többször is megismételhetjük.

Javítja az emésztést

A rozmaringnak emésztésjavító hatásai is ismertek, megelőzi a gázképződést és a puffadást, valamint a székrekedést is. A rozmaringteát különösen azoknak érdemes fogyasztani, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy nehezebben emésztik meg a zsíros ételeket. Ha pedig két evőkanál vivőolajba 5 csepp rozmaringolajat teszünk, majd ezzel átmasszírozzuk az alhasunkat, sokat javíthatunk a székrekedés miatt kialakuló kellemetlen érzésen.

5 GYÓGYNÖVÉNY, AMIT MINDEN NŐNEK ISMERNIE KÉNE >>>

6 FŰSZERNÖVÉNY, AMI HATÁSOSABB A GYÓGYSZEREKNÉL! >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss