Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres sztracsatella torta

MME MME
5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaforma lapjára sütőpapírt helyezünk, oldalát kilisztezzük, majd a keretet is rátesszük, és jól meghúzzuk a papírt.

A szobahőmérsékletű vajat egy kézi robotgéppel 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk tojásokat. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport és aprított csokoládét összekeverjük. A vajas kerevékbe apránként beledolgozzuk a szárazanyagok keverékét. Az így elkészült tésztamasszát a sütőpapírral bélelt formába öntjük, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütő középső rácsán kb. 60 perc alatt készre sütjük. Rácsra kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez az epret megtisztítjuk – 5 db-ot félreteszünk díszítésre –, majd a többit leturmixoljuk és átpasszírozzuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Közben a hűtött tejszínt kemény habbá verjük.
A zselatinlapokat kifacsarjuk, és egy kis lábasban alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk. Kb. 5 evőkanál eperpürét és a maradék cukrot a forró zselatinhoz keverjük, összeforraljuk.

A tűzről levéve a többi gyümölcspüréhez öntjük, és a tejföllel együtt alaposan összekeverjük – a tálat hűtőbe tesszük, és időnként megkeverjük, amíg elkezd zselésedni a krém.

A felvert tejszínhab 1/3-át a zselés gyümölcskrémhez keverjük gyors mozdulatokkal, majd a maradékot is óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk, ügyelve, hogy a habot ne törjük össze.

A kihűlt tésztát 3 lapba vágjuk. Az alsó tortalapot egy tortatálra tesszük és köré húzunk egy 8-9 cm magas tortakarikát. Az elkészült krémet a tortalapok közzé töltjük, a krémből félreteszünk a díszítéshez is. A karimát eltávolítjuk, és a tortát a maradék eperkrémmel bevonjuk. A félrerakott krémet habzsákba töltjük, és csillagnyomóval tetszés szerint díszítjük a torta tetejét. Legalább 6 órát hagyjuk hűtőben kidermedni a tortát.

Tálalás előtt a félretett eperszemekkel díszítjük, és vízgőz felett olvasztott csokoládéval lecsurgatjuk a tortát.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek