Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá).
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe). Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük. A pépesített epret tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre.
Az elősütött és langyosra hűtött tészta tetejére öntsük rá a simára kevert töltelékek. Tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje.)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen megdermedni.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre