hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres sajttorta

90 perc
rafinált
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az epres sajttorta elkészítéséhez először egy 24 cm-es tortaformát kívülről bevonunk több réteg alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral. A zabkekszet összemorzsoljuk.
  2. A vajat vagy a margarint felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, 140 fokon 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd jól összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, és mindegyikkel alaposan összekeverjük a masszát. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához.
  4. Ha már kihűlt a kekszes alap, óvatosan rásimítjuk a krémet. A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük, és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát. Ezután visszahelyezzük a meleg sütőbe, majd 150 fokon 60 percig sütjük a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon.
  5. A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni.
  6. Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
  7. Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett 1 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
  8. A hűtőben kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).
  9. Tálalás előtt meleg vízbe mártott, éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk. 

Ezek is érdekelhetnek