Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres profiterol mascarponekrémmel

3 5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az égetett tésztához:
  • 25 dkg langyos víz
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • cukor ízlés szerint
  • 15 dkg eper
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 5 d növényi tejszín
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint reszelt citromhéj és citromlé (ez el is hagyható)

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához egy tűzálló lábasban felmelegítem a vizet, beledobom a vajat, sózom. Ha már forrni kezd, leveszem takarékra a tüzet, beleöntöm a lisztet. Erősen keverem addig, amíg masszává nem áll össze az egész és egy picit nem serceg. Ekkor leveszem a tűzről, kicsit hűlni hagyom.

Most jön a keményebb része: egyesével belekevergetem a tojásokat. Ezt néha fakanállal, néha a könnyebb utat választva elektromos keverővel szoktam. Lényeg, hogy egynemű masszává álljon össze.

A sütőt alsó-felső állásra veszem, és 200 fokra melegítem. A tésztát nyomózsákba kanalazom, egy tepsit kibélelek sütőpapírral. majd pingponglabdányi halmokat nyomok a tésztából. Ha kész, vizes ujjal formázom, lekerekítem. A tésztagolyókat barnulásig sütöm.

Közben a krémhez a tejszínt kikeverem a mascarponéval, cukorral, lehet likőrrel, citromhéjjal, citromlével ízesíteni.

A töltelékhez a pudingot a szokásosnál sűrűbbre főzöm. Hűlni hagyom.

Az epreket megmosom, félbevágom.

A megsült, kihűlt tésztagolyókat félbevágom, majd megtöltöm pudinggal, belehelyezem az epret, majd a tál aljára teszem. Egy rétegben pakolom le a profiterolokat, majd leöntöm a tejszínes mascarponekrémmel. Eperrel díszítem, fél napot hűtőben tárolom, amíg össze nem érnek az ízek.

Megjegyzés

Málnával, szederrel, vegyes gyümölcsökkel, barackkal is finom. Néha gyümölcs nélkül, fehércsokis-csokis krémmel töltöm, öntöm le, lehet díszíteni tejszínhabbal, apróra vágott dióval, olvasztott csokival. Leönthetjük likőrrel is. Ezerféle variációja létezik.

Nagyon nagy sikert arat mindenhol, érdemes vele kísérletezni. Az első adag nehézkes csak, utána már rutinosan meg tudja bárki csinálni.
Egy adagból kb. 35-40 tésztagolyó lesz, egy személyre 4 darab bőven elég, bár nehéz abbahagyni, ha valaki megkóstolja.
- -Marcipán-

Ezek is érdekelhetnek

Friss