hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-narancsos tarte egyszerűen

Szeretem a könnyű süteményeket – amelyeket könnyű elkészíteni, és ha megkóstolja az ember, akkor is az érzése, hogy valami légiesen könnyű falathoz van szerencséje. Ehhez még hozzájárul, hogy az ünnepek előtti utolsó pillanatban is kivitelezhető.

Sokféle könnyű sütemény létezik, de a gyümölcsökkel készültek biztosan viszik a pálmát. Még mindig elcsodálkozom rajta, hogy húsvét előtt miként is lehet a piacon olyan áron zamatos epret vásárolni, mint szezonban, de így van, és nincs ezzel semmi probléma. Nem is tudtam ellenállni a szépséges gyümölcsnek. Sikerült kimentenem az ünnepi kontingensből egy keveset, hogy a szintén piacon beszerzett vérnaranccsal kombinálva egy igencsak ízletes ünnepi desszertbe kerüljenek.

A tarte - ez a sokféle tésztából könnyedén elkészíthető fogás - az egyik gyakori vendég a konyhában. Hol sós, hol édes töltelék kerül bele. Most természetesen édes. Méghozzá mesésen vaníliás, leheletnyi narancslikőrrel megbolondítva. Ezen felül sok finom, friss gyümölcs. Hát kell ennél több egy könnyű, tavaszi, sőt húsvéti desszerthez? A narancs és az eper remek párost alkot, érdemes kipróbálni ezt a duót akár más desszerteknél is.

Mivel kicsit szűkre szabott idő állt rendelkezésemre a készítésnél, a tészta ezúttal készen kapható leveles tésztából készült. Könnyű, ropogós lett a végeredmény. A töltelék lágy és krémes, a gyümölcsök zamatosak, a lapra szerelt mandula (hivatalos nevén: szeletelt mandula) - amit előzetesen megpirítottam - pedig mintegy keretbe foglalta a puha összetevőket a ropogós állagával.

Lehet ünnepi, lehet hétvégi desszert – elronthatatlan és nagyon finom!

Epres-narancsos tarte mandulaszeletekkel

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
2 db nagyméretű tojás
2 dl habtejszín
1,5 dl tej
7 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)
25-30 dkg friss eper
1 db közepes méretű narancs (nálam most vérnarancs)
1 evőkanál szeletelt mandula
1 teáskanál azonnal oldódó zselatin
½ dl hideg víz

Elkészítés: A tésztát a csomagoláson előírtaknak megfelelően kivettem a frizsiderből, majd kissé kinyújtottam. A sütőt 175 fokra előmelegítettem.

A piteforma alját sütőpapírral béleltem. Erre helyeztem a leveles tésztát. Óvatosan belenyomkodtam, villával megszurkáltam, majd egy újabb sütőpapírral borítottam. Erre szórtam a sütési nehezéket (ez lehet bármilyen száraz hüvelyes, de akár rizs is). 15 percre betettem a sütőbe. Ez az úgynevezett vaksütés azért fontos, hogy egyrészt a tésztát ne áztassa el majd a töltelék, másrészt hogy egyenletesen lapos maradjon a tészta.
A töltelékhez a tejszínt és a tejet az egész tojásokat, a vanília kikapart magjait a cukorral és a narancslikőrrel keverőtálba adagoltam. Kézi habverővel alaposan elkevertem.
Az epreket vékonyan felszeleteltem. A narancsot meghámoztam, vékonyan felkarikáztam, majd mindet félbevágtam.
Az elősütött tésztáról a sütőpapír segítségével leemeltem a sütési nehezéket. Beleöntöttem a vaníliás-tejszínes keveréket, és további 20-22 percre visszatettem a sütőbe. Akkor van kész, ha a töltelék már nem folyik, de kissé még rezeg. Túlsütni nem szabad, mert akkor nem lesz krémes a töltelék!

A kész tarte-ot kivettem a sütőből, és elrendeztem rajta a gyümölcsöket. A zselatint a vízzel elkevertem, egy kenőecset segítségével megkentem a gyümölcsök tetejét. Aki nem szereti, elhagyhatja, de a hűtés ideje alatt a gyümölcsök ebben az esetben sokat vesztenek a színükből, kissé összeesnek.
A második sütés ideje alatt néhány perc alatt, zsiradék nélküli serpenyőben megpirított mandulaszeletekkel megszórtam a kész tarte tetejét. Szobahőmérsékleten hagytam tökéletesen kihűlni, majd tálalásig hűtőszekrényben tartottam.

Könnyű és nagyon ízletes desszert. Finomságokban is bőséges, szép húsvétot kívánok mindenkinek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss