Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-mogyorós torta

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mogyoró
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • A karamellás öntethez:
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 7 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 40 dkg eper
  • A tetejére:
  • pirított mandulaforgács (vagy mogyoró)

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet (a tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség). Vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát (én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam). Tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.

A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal...). Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.

Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.

Az elkészült karamellt tegyük félre és hűtsük langyosra (ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit).

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is). Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarponés krémhez. A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet 2/3 részét, majd töltsük meg a krémmel, szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt. Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval vagy mandulaforgáccsal (nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére).

Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss