A tésztához 14 dkg vajat összedolgozunk a liszttel, 1 db tojással és a porcukorral. Cipóvá formázva folpakba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A maradék 2 dkg vajat megolvasztjuk, és kikenünk vele 12 db 7 cm átmérőjű formát. A formákat a fagyasztóba tesszük 5 percre, majd jól meghintjük liszttel. A felesleges lisztet leütögetjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag lappá nyújtjuk, és kiszúrunk belőle 12 db kb. 12 cm átmérőjű korongot. Kibéleljük velük a formákat, és a túllógó széleket levágjuk. A tésztára sütőpapírt terítünk és nehezéknek szárazborsót szórunk rá a vaksütéshez. A kosárkákat az előmelegített sütő középső részében sütjük 14 percig, majd kivesszük, és a borsót a sütőpapírral együtt eltávolítjuk. A sütőbe visszatolt kosárkákat aranybarnára sütjük kb. 3 perc alatt, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.
Közben a krémhez a vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 3 percre. A tejet a habtejszínnel együtt egy kis edénybe öntjük, majd a kristály- és a vaníliás cukorral, valamint a kikapart vaníliavelővel együtt felforraljuk. Az egész tojást és a 2 db tojássárgáját keverőtálban habosra verjük, és óvatosan hozzákeverjük a forró vaníliás tejet. Ezután visszaöntjük az edénybe, és közepes tűzön, a habverővel folyamatosan keverve besűrítjük. Szűrőn át visszatöltjük a tálba, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.
A kihűlt kosárkákat megtöltjük a krémmel, majd a hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Végül a krémet kirakjuk a megmosott, kicsumázott és leitatott eperrel. Tetszés szerint mentalevelekkel díszítjük.