Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres kosárka

default user icon
MME
60 perc
mester
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 16 dkg vaj
  • 24 dkg rétesliszt (+ a formákhoz és a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás
  • 8 dkg porcukor
  • A krémhez:
  • 1 db vaníliarúd
  • 3 db zselatinlap
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 7 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 25 dkg apró szemű eper
  • A díszítéshez és a vaksütéshez:
  • mentalevél
  • szárazborsó

Elkészítés

  1. A tésztához 14 dkg vajat összedolgozunk a liszttel, 1 db tojással és a porcukorral. Cipóvá formázva folpakba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A maradék 2 dkg vajat megolvasztjuk, és kikenünk vele 12 db 7 cm átmérőjű formát. A formákat a fagyasztóba tesszük 5 percre, majd jól meghintjük liszttel. A felesleges lisztet leütögetjük.
  3. A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag lappá nyújtjuk, és kiszúrunk belőle 12 db kb. 12 cm átmérőjű korongot. Kibéleljük velük a formákat, és a túllógó széleket levágjuk. A tésztára sütőpapírt terítünk és nehezéknek szárazborsót szórunk rá a vaksütéshez. A kosárkákat az előmelegített sütő középső részében sütjük 14 percig, majd kivesszük, és a borsót a sütőpapírral együtt eltávolítjuk. A sütőbe visszatolt kosárkákat aranybarnára sütjük kb. 3 perc alatt, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.
  4. Közben a krémhez a vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 3 percre. A tejet a habtejszínnel együtt egy kis edénybe öntjük, majd a kristály- és a vaníliás cukorral, valamint a kikapart vaníliavelővel együtt felforraljuk. Az egész tojást és a 2 db tojássárgáját keverőtálban habosra verjük, és óvatosan hozzákeverjük a forró vaníliás tejet. Ezután visszaöntjük az edénybe, és közepes tűzön, a habverővel folyamatosan keverve besűrítjük. Szűrőn át visszatöltjük a tálba, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.
  5. A kihűlt kosárkákat megtöltjük a krémmel, majd a hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Végül a krémet kirakjuk a megmosott, kicsumázott és leitatott eperrel. Tetszés szerint mentalevelekkel díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss