Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres joghurt torta

60 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg sűrű állagú joghurt (pl. görög joghurt)
  • 2 dl tejszín (30 %-os)
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg keményítő
  • 7 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 nagy citrom (vagy 2 kisebb)
  • 3 zselatin lap
  • 1 vaníliás cukor
  • Tésztához:
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • Díszítéshez:
  • 8-10 szem eper
  • 1 csomag zselatin

Elkészítés

  1. A tojást szétválasztjuk, a cukrot megfelezzük. A sárgáját kemény habbá verjük, a fehérjét lágyabb habbá. Összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. 160 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ha kihűlt, félbevágjuk a tésztát.
  2. A tejet felforraljuk, 2 evőkanál hideg tejjel kikeverjük a keményítőt. A forró tejből egy keveset hozzáadunk (hő kiegyenlítés miatt), majd sűrű krémet főzünk. Ezután beletesszük a cukrot és a vajat. Kihűtjük.
  3. Az alapkrémhez hozzáadjuk a mascarponet és a görög joghurtot, és sima krémet keverünk. Hozzáadjuk a citromot, majd a vaníliás cukorral felvert tejszínhabot. Összedolgozzuk óvatosan, lehetőleg ne törjük össze a tejszínt. A hideg vízbe áztatott zselatinlapokat kicsavarjuk, és kb. 3 evőkanálnyi vízbe tesszük, 15 másodpercre mikroban megmelegítjük. Hozzákeverjük a krémhez. Gyorsan dolgozunk, hogy ne kössön csomósra.
  4. A félbevágott tésztát visszatesszük a gyűrűbe (ha kapcsos a gyűrű, akkor az alja nélkül). A tésztára rákenjük a krémet, kihagyunk kb. 3-4 evőkanállal, hogy a tetejére vékonyan jusson krém. A tészta másik felét rányomjuk, jó szorosan a töltelékre, és a kihagyott krémmel bekenjük a tetejét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük - ennyi kell, hogy megdermedjen a joghurt.
  5. A gyűrű oldalát hajszárítóval átmelegítjük, így sérülés nélkül le tudjuk húzni a gyűrűt. A tortára helyezzük a gyümölcsöt, a zselatint, az utasítás szerint megfőzzük, és ráöntjük a tortára(ezért kell, hogy a gyűrű széle kilógjon kb. 2 cm-re, hogy ne folyjon le oldalra a zselé). Ha megkötött lehúzhatjuk a gyűrűt és már fogyasztható is!

 

Megjegyzés

Én egy sima torta gyűrűt használok, nem kapcsos formát. Abban egyszerűbb az összeállítás. - Soltesznora

Ezek is érdekelhetnek

Friss