Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epertorta genovai piskótával

MME MME
120 perc
bonyolult
átlagos
12 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 3 db tojás
  • 11 dkg cukor
  • 3 dkg mandulaliszt
  • 11,5 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • A sziruphoz:
  • 12 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 2 cl meggypálinka
  • A selyemkrémhez:
  • 3,7 dl tej
  • 2,5 dkg vaj
  • 3 db sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg liszt
  • 2,5 dkg keményítő
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg vaj
  • vanília
  • A töltelék:
  • 10 szem eper

Elkészítés

  1.  Egy tálban a tojásokat habosítani kezdjük a cukorral, sóval együtt. A tálat ezután vízgőz fölé helyezzük, és elektromos habverővel addig verjük, amíg ki nem fehéredik a hab, és beledugva az ujjunkat kissé melegnek nem érezzük. Ezután már levéve a melegről, kihűlésig dolgozunk rajta tovább, majd az olvasztott vajhoz keverünk egy keveset a habból, utána pedig az egészet vissza a nagyobb adag masszába.
  2. Hozzádolgozzuk a liszttel elkevert mandulalisztet és óvatosan, spatulával addig keverjük, amíg egynemű nem lesz az egész. Egy 22 cm átmérőjű tortakarikába töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  3. A krémhez a tejet feltesszük melegedni egy fazékban vajjal, csipet sóval. A sárgáját fehéredésig verjük a cukorral, és utána kikeverjük a liszttel, keményítővel. Ha felforrt a tejes keverék, óvatosan ráöntjük a sárgájásra, és folyamatosan keverjük közben. Majd az egészet visszaöntjük az edénybe, és felforraljuk, forraljuk 1 percig. Ízesítjük a citrommal és kihűtjük.
  4. A nagyobb adag vajat géppel jó habosra verjük és aztán a főzött krémmel alaposan kidolgozzuk, amíg csomómentes és gyönyörű nem lesz az egész. Hűtőbe tesszük.
  5. A sziruphoz a cukrot összeforraljuk a vízzel, majd lehúzva már a tűzről, hozzáadjuk az alkoholt is.
  6. Ha kihűlt a tészta, kivágjuk a karikából, és kettő lapba szeleteljük. Egy 20 cm átmérőjű karikával kiszúrjuk mindkettőt és a leeső szélét félre tesszük.
  7. Rátesszük ezt a karikát egy tálaló tányérra vagy torta kartonra és az első lapot beletesszük. Megitatjuk a sziruppal, és rákanalazunk a krémből, amit egészen a forma széléig kikenünk. Az epreket felezzük hosszukban, és kibéleljük a karika szélét végig, szorosan. Újabb adag krém jön, és a második piskóta lap. Ezt is eláztatjuk a sziruppal, majd megkenjük a krémmel. Ráhalmozunk apróra vágott epret és fedjük a maradék krémmel. A tetejére rámorzsoljuk a levágott szélét és dekoráljuk friss eperrel, málnával.

    NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉST VIDEÓN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss