Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epertorta bajor módra

60 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ek vanília aroma
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • Az eperzseléhez:
  • 50 dkg friss eper
  • 5 ek cukor
  • 1 db citrom kicsavart leve
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 tk étkezési keményítő
  • A tejszínes habhoz:
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 4 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 1 dl málnalé
  • 1 tasak zselatin fix
  • Az oldal díszítéshez:
  • 10 szem szép eper
  • A zseléhez:
  • 1 tasak piros színű instant Dr. Oetker zseléfix
  • ízlés szerint cukorba mártott eper, áfonya dísznek
  • A tetejére:

Elkészítés

  1. A robotgép táljába tesszük a vajat, és a cukorral habosra keverjük. A vaj legyen puha. A tojásokat hozzáadjuk egyenként, majd azzal is jól kihabosítjuk. A lisztbe keverjük a csipet sót, és a citromhéjat, sütőport, és hozzáadagoljuk, majd kikeverjük alaposan. 24 cm-es tortaformát előkészítünk, és kikenjük vajjal, belisztezzük. Lehetőleg kapcsosat használjunk, mert lényegesen egyszerűbb lesz az elkészítése a tortának. Ugyanis a formában áll majd össze a torta.A krémet belesimítjuk a tortaformába, és 180 C fokos sütőben (légkeverésesben) 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.Közben elkészítjük a gyümölcszselét. Az epret egy edénybe öntjük a cukorral, és citromlével, aromával, majd addig főzzük, míg el nem olvad a cukor. Ezután 1 tk étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, és az eperöntetbe keverjük. Eközben besűrűsödik, és el is készült. Tegyük félre kicsit hűlni, majd a tortaalapra kenjük rá. A tortalapot nem vesszük ki a formából, mert abban folytatjuk az elkészítését a tortának továbbra is.Mossuk meg a szép eperszemeket, amiket félretettünk, és vágjuk szeletekre. A tortát belülről rakjuk körbe a szeletekkel a széles felével állítva. Ha körberaktuk, akkor tegyük a hűtőbe dermedni, amíg a habot elkészítjük. A gyümölcshabhoz a krémsajtot a cukorral kikeverjük. A tejszínhabot a zseléfixálóval keményre felverjük, majd a málnasűrítménnyel elkeverjük.Ezután a két krémet összevegyítjük, és a zselére kenjük el egyenletesen. Hűtőbe tesszük újra 1 órára. Elkészítjük a tasakon levő leírás alapján a piros színű zseléfixet, és a félig kihűlt zselét a habra kenjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megköt. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor cukorba mártott eperrel, és kék áfonyával díszítjük a közepén. A kapcsos oldalát leválasszuk, és az alja lappal együtt emeljük a tortatálra.

Megjegyzés

Régóta készülök epertortát készíteni,de valahogy kevés volt rá az időm.Most azomban megláttam a Tv-Parika műsorában egy bajor cukrásznő hogy készíti, és nagyon megtetszett.Egyszerűsítettem rajta,mivel én krémsajtot is belecsempésztem a habba.Íme a recept.Kissé időigényes,de megéri vele kisérleztezni. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss