Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperlekvár krémesen

120 perc
mester
átlagos
10 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1.  Az epret bő vízben pár percig áztatjuk, majd váltott vízben – ameddig a víz tiszta nem marad – megmossuk. A csumákat eltávolítjuk, a cukorral összekeverjük közben két kézzel jól összenyomkodjuk. Lefedve, 1 éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
  2. Másnap felforraljuk, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerünk róla, kicsit kinyomkodjuk, majd a sűrűjét visszaöntjük. 30 percig közepes hőfokon forralojuk, közben szükség szerint kevergetjük.
  3. Előkészített kis üvegekbe töltjük, a tetőt rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztba (hűtőtáskát használok) tessszük, és abban hagyjuk 24 órát dunsztolódni, mielőtt a végleges helyére kerül.

EPRES-TEJBERIZSES TORTA

SÜLT EPRES SÜTEMÉNY

EPRES SÜTEMÉNY

Megjegyzés

10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez. Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik. A megmarad levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll. Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen. Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss