Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperkrémes mogyorótorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához (2 db 22 cm-es laphoz):
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor (púpozott)
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Az epres krémhez:
  • 30 dkg eper
  • 25 dkg ricotta
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 dl habtejszín
  • 0,5 dl víz
  • 5 g zselatin (por)
  • 1/2 citrom leve
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)

Elkészítés

Elkészítés: A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk hogy visszahűljön.

Tegyük bele egy keverőtálba az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt), állítsuk le a robotgépet, majd csorgassuk bele az olvasztott csokoládét. Ezután fakanállal keverjük óvatosan össze. Végül öntsük hozzá a darált mogyorót, majd szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A 2 tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyformán osszuk el a masszát, és kanalazzuk a formákba. Előmelegített sütőbe helyezzük be egyszerre a 2 tortaformát, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre a tortalapokat (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formákban hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Az epret alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd ízlés szerint cukorral, reszelt narancshéjjal (ez el is hagyható) és 1 csomag vaníliás cukorral tegyük fel főni. Kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe (ezalatt az idő alatt kicsit besűrűsödik). Végül hagyjuk teljesen kihűlni.

A ricottát ízlés szerinti porcukorral, vaníliás cukorral és a citromlével keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a teljesen kihűlt eperpépet.

A vizet forraljuk fel, majd a tűzről levéve, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára. Amikor már éppen csak langyos, szintén keverjük hozzá az epres-ricottás krémhez.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük a krémhez. Ezután legalább 1 órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és szintén kanalazzuk a tetejére a krémet. Végül szórjuk meg tortadarával, és díszítsük olvasztott csokoládéba mártott eperszemekkel. Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 30 percre, hogy kicsit lehűljön, és könnyebben tudjuk majd szeletelni.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből, majd éles késsel szeleteljük fel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss