Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperhabbal töltött fánkok

45 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • Az égetett tésztához:
  • 7,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg jó minőségű vaj, apró kockákban
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl víz
  • 2 db nagyobb tojás enyhén felverve
  • A töltelékhez és díszítéshez:
  • 20 dkg zamatos eper
  • 2-3 rózsaszín kekszmorzsa vagy összetört habcsók
  • 2,5 dl alaposan lehűtött habtejszín
  • 7 dkg porcukor
  • 1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)

Elkészítés

Elkészítés: Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az égetetett tésztához a lisztet tálba szitálom, egy tapadásmentes lábosba öntöm a tejet és a vizet, a tojásokat enyhén felverem. A tej-víz keveréket melegíteni kezdem, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a felkockázott vajat, amikor forr, leveszem a tűzről és azonnal hozzáadom a lisztet, fényesre keverem. Mikor kissé kihűlt, apránként hozzáadom a tojásokat – fényes, homogén tésztát kapok. (Az égetett tészta készítése megegyezik a képviselőfánknál részletesen ismertetettel.)

A tésztát csillagcsőrrel felszerelt nyomózsákba töltöm, az előkészített tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű szíveket formálok. A csillagcsőr átmérőjétől függően akár duplán is érdemes „átrajzolni” a szíveket, hogy a tészta szépen megemelkedjen. Kb. 12-15 darabhoz elegendő ez a tésztamennyiség. 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm a fánkokat, még azon melegében levágom a tetejüket, és a fánkok üregéből eltávolítom a puha tésztadarabokat, rácson hagyom kihűlni.

Közben elkészítem a krémet. Nagyjából 10-12 dkg epret villával vagy botmixerrel péppé zúzok, belekanalazom a porcukrot, alaposan elkeverem. A hűtőszekrényből kivett hideg habtejszínt elektromos habverővel 2-3 perc alatt keményre verem. Hozzáadom az epres keveréket, a narancslikőrt, fakanállal óvatosan elkeverem. Könnyű, rózsaszín krém lesz a végeredmény, melyet megint habzsákba kanalazok, megtöltöm vele az előkészített szív alakú fánkokat – egy keveset félreteszek a díszítéshez.

Az eperhabbal töltött fánkokat megszórom a keksz- vagy habcsókmorzsával, mindegyikre ráillesztem a fedelét. A félretett eperszemeket vékonyan felszeletelem. A már összeillesztett fánkok tetejére apró habrózsákat biggyesztek, az eperszeletekkel koronázom. Jól behűtve tálalom.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss