Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperdzsem tartósítószer nélkül

120 perc
bonyolult
olcsó
10 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.
  2. Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta - sok eperszem így is egyben és darabos marad - felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig, közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.
  3. A forró lekvárt kimosott - legkönnyebb mosogatógépben, magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe, majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük- a módszer leírását a megjegyzésnél találjátok -, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.

    EPERLEKVÁRTESZT! MELYIK BOLTIT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK BEFŐZNI? >>>

    EPERLEKVÁR ÉS EPERDZSEM - 9 SZUPER RECEPT BEFŐZÉSHEZ >>> 

    ÍGY LESZ AZ EPERLEKVÁR OLYAN, MINT A NAGYIÉ! 9 TIPP BEFŐZÉSHEZ >>>

Megjegyzés

Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom.

Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékelten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll - ha marad rá ideje. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss