Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit ehetsz és mit nem? Így diétázz epeműtét után

default user icon
MME
Az epehólyag az egyik olyan szervünk, melynek hiánya nem, vagy csak minimálisan befolyásolja az életminőségünket. Meglepő módon egy beteg epehólyag sokkal több veszéllyel, szövődménnyel járhat, mint annak hiánya, az epeműtét után javasolt étrendi változtatások pedig többnyire jótékony hatással vannak emésztésünkre, egészségünkre.

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, üreges, körte alakú páratlan szerv, melyben az epe, a máj által termelt, zsírok emésztéséhez szükséges folyadék tárolódik és koncentrálódik (naponta kb. 600 ml), mielőtt a vékonybélbe ürül.

- Az epefolyadéknak két funkciója van: egyrészt segíti a zsírok lebontását és felszívódását, másrészt pedig a máj ebben a folyadékban választja ki az epefestéket, a koleszterint, hormonokat, a toxikus anyagokat, nehézfémeket, gyógyszereket. Láthatjuk, hogy az epe feladata nem egyszerű, ezért is fontos, hogy megőrizzük a normál működéséhez szükséges körülményeket – mondja Kovács Judit dietetikus.

Ehhez az kellene, hogy az epe minél gyakrabban ürüljön az epehólyagból. Ellenkező esetben könnyen besűrűsödhet, aminek következményeként a kőképződés esélye fokozódik. Túlsúly, anyagcserezavarok, cukorbetegség és májbetegség is hajlamosít az epekő kialakulására.

- Ha valaki hosszú időn keresztül zsírban és koleszterinben gazdag étrenden él, számolnia kell a veszélyekkel. Elsősorban persze a súlynövekedéssel, ami már önmagában is kockázatnövelő tényező, de ha túl sok a zsír és koleszterin a szervezetben, az az epefolyadék állagának megváltozásához vezethet – folytatja a szakember.

Az önsanyargató fogyókúráknak sincs jó vége, mivel a koplalás is kockázatnövelő tényező. Hiszen ha az epe nem tud kiürülni – mivel nincs inger erre –, akkor pang benne a folyadék és egyre sűrűbb lesz, mígnem kövekké áll össze.

Ha megtörtént a baj

Az epekövet nem minden esetben műtik, hiszen ha kisebbek a kövek, akkor azok viszonylag egyszerű módon távozhatnak is akár. Abban az esetben viszont, ha a kövek elzáródást okoznak, a legjobb megoldás a műtét, és számos esetben nem csak a köveket távolítják el, hanem magát az epehólyagot is. Ha az epehólyagot eltávolították, akkor az epe kiválasztása folyamatos a bélbe. Idővel az epevezeték képes kitágulni és átvenni az epehólyag helyét, de ez hosszú folyamat. Az epehólyag eltávolításával tehát a szervezetünk nem veszíti el azt a képességét, hogy epét termeljen és megeméssze a zsírokat, ugyanakkor azoknak az ételeknek a feldolgozása, melyhez több epére lenne szükség, nehézségekbe ütközhet, ezért elengedhetetlen a szigorú diéta.

Diétázni kell!

- A műtét után speciális kórházi étrendet írunk elő, ami nagyon szigorú, ezt bővíteni csak a műtétet követő 6. nap után szabad. Ezt is fokozatosan, és az egyéni toleranciát figyelembe véve. Ez azt jelenti, hogy bizonyos mennyiség vagy bizonyos étel az egyik betegnek nem okoz panaszt, míg a másiknál már igen – mondja a dietetikus. Ilyen étel lehet a tej, tejeskávé, tojás, margarin, fejes saláta, kelbimbó, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma és az aromás fűszerek, mint a zöldpetrezselyem, a kapor, a mustár, az ánizs, a kömény, a vanília és a szegfűszeg. Ezenkívül panaszt okozhat még néhány fajta gyümölcs, gyümölcslé is, például az ananász vagy a narancs. A korábbinál jóval kisebb mennyiségben lehet fogyasztani szalámi- és kolbászféléket, a csokoládét, az olajban sült ételeket, a zsíros sajtokat, a tejszínes fogásokat.

- Ajánlott a műtét után gyakran enni, egyszerre kis mennyiségeket és óvatosan fűszerezni. Kerüljük a puffasztó ételeket, és táplálkozzunk zsírszegényen. Fontosnak tartom, hogy a diéta után is étkezzünk egészségesen: fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és kevés zsíros, megterhelő ételt. Sportoljunk rendszeresen, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak az egészségünk fenntartásához – tanácsolja Kovács Judit.

A koffein tartalmú italokat (kávét, teát, energiaitalt, kólát) is érdemes kerülni, mert ezek hatására gyorsabban kiürül a gyomor, vagyis az elfogyasztott ételek gyorsabban a vékonybélbe kerülhetnek, és az epetermelés („raktár” hiányában) nem mindig képes alkalmazkodni ehhez.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss