Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 dolog, amire a sót használhatod - a sózáson kívül!

default user icon
MME
A konyhasót manapság szinte már csak ízesítésre használjuk. Pedig ezen kívül is rengeteg mindenre jó, ha ezekkel tisztában vagyunk, megkönnyítheti az életünket. A Só Intézet nevű non-profit kereskedelmi szövetség szerint a só összesen 14 ezer féle módon használható fel. Mi ezek közül csak néhány, háztartásban hasznos példát gyűjtöttünk össze.
Égő zsiradék eloltásához

Köztudott, hogy az égő olaj nem oltható el vízzel. Na, de, akkor mit csináljunk vele, ha kigyulladni főzéskor a serpenyőben? Szórjunk rá sót és kialszik a tűz. Ezért praktikus egy doboz sót tartani a tűzhely mellett, és kerti grillezéskor is nagyon jól jöhet.

Makacs foltokhoz

Lassan már nem mered letenni a vendégek elé a kedvenc teáskészletedet, mert az eltávolíthatatlan teafoltoktól inkább taszítóak, mint hívogatóak. Ismerős? Lehet, hogy nem is eltávolíthatatlanok azok a foltok, próbáld csak meg ledörzsölni sóval!

Ha már a vendéglátásnál tartunk: a borfolt is igen bosszantó jelenség. Ha az ital a ruhára vagy a szőnyegre ömlött, azonnal szórjunk rá annyi sót, amennyit csak beszív. Ezután a ruhát hideg vízzel öblítsük ki. A szőnyeget pedig porszívózzuk ki. Volt, nincs borfolt.

A serpenyő makacs szennyeződései vagy a ráégett foltok sem jelenthetnek többé problémát, ha mosogatás előtt sót szórunk bele és áttöröljük papírtörlővel. Ezután már sokkal könnyebben el tudjuk távolítani őket.

Tisztításhoz és szagtalanításhoz

4 résznyi ecettel és 1 résznyi sóval remek természetes csempetisztítót készíthetünk, amit a konyhában és a fürdőszobában is alkalmazhatunk. Ragyogni fog!

Acél, ezüst, ón és arany felületek tisztításához a só, a liszt és az ecet hármas hatása a legjobb. Egy rongy segítségével vigyük fel a kapott pasztát, hagyjuk állni nagyjából egy órát, egy vizes ronggyal mossuk le, majd töröljük szárazra.

Kiválóan tisztíthatjuk és szagtalaníthatjuk a hűtőszekrényt, ha szénsavas ásványvízbe sót öntünk, és ezzel töröljük át a kiürített hűtőt egy rongy segítségével. Ha nincs szénsavas vizünk, az is jó, ha sima vízbe szódabikarbónát és sót teszünk.

Szépségápoláshoz

A só számos egészségügyi problémára és szépségápolási praktikához is remekül bevethető. Mi most csak egy párat emelnénk ki.

Fájó torokra hatásos lehet a langyos, sós vízzel való gargalizálás, ugyanis fertőtlenítő hatású.

Ha a lábunkat szeretnénk felfrissíteni, szintén nem muszáj drága lábsókra költeni, elég, ha egy marék konyhasót feloldunk egy lavór vízben.

A só segítségével szuper testradírt is készíthetünk. Egyszerűen keverjünk hozzá egy keveset a tusfürdőnkből, vagy szórjunk belőle olívaolajba, és azzal dörzsöljük át a testünket.

Egyéb praktikák sóval:

Ha a tojást enyhén sós vízben főzzük, nem sós tojást kapunk, hanem olyan főt tojást, amit sokkal könnyebb megpucolni.

Ha a vágott virág vizébe beleszórunk egy csipet sót, a virág tovább friss marad.

Ha a tejbe beleszórunk egy kis csipet sót, hasonló hatást érünk el, mint a virágnál, tovább marad friss.

10 ALAPTRÜKK, HOGY OLCSÓN ÉS GYORSAN TISZTA LEGYEN A KONYHA >>> 
5 SZUPER TAKARÍTÁSI TRÜKK, AMIHEZ CSAK SÓ KELL! >>> 
4 FILLÉRES ALAPANYAG, AMI KENTERBE VER MINDEN KONYHAI TISZTÍTÓSZERT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss