Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Engadini karamellás diótorta

MME MME
120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához
  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • A karamellhez:
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • A töltelékhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 15 dkg durvára tört dió
  • 15 dkg tört háztartási keksz
  • pár szelet alma
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

Elkészítés: A vajból, a porcukorból, a sóból, a tojásból és a lisztből gyorsan omlós tésztát gyúrunk. Fóliával letakarva a hűtőszekrényben pihen, amíg a tölteléket elkészítjük. Ha ráérünk, nyugodtan maradhat egy estén keresztül is a hidegben.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A pihentetett tésztával gyorsan dolgozunk: 2/3-át lisztes munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd a vajazott és lisztezett tésztaformába terítjük úgy, hogy a széle kilógjon picit. Elősütjük.

A cukrot és a citromlevet világos karamellé olvasztjuk. Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és végül a mézet, majd összeforgatjuk a karamellel. Ebbe dolgozzuk bele a durvára vágott diót, a kekszet és az almát.

Az elősütött tésztára kanalazzuk a diókrémet. A peremét megkenjük felvert tojással vagy tojásfehérjével. A maradék tésztát kinyújtjuk, késsel körülvágjuk, hogy akkora legyen, mint a tortaforma. A töltelékre helyezzük, picit megnyomkodjuk, bekenjük tojással, majd villával többször megszurkáljuk.

30-40 perc alatt világos barnára sütjük, majd kihűtjük és kivesszük a formából.

Megjegyzés

A Chefparade főzőiskola receptje, köszönet érte. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss