Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Engadini diótorta

rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
  • 16 dkg vaj
  • 13 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • Citromízű karamell hozzávalói:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 citrom leve
  • Töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg durvára vágott dió
  • 1,5 dl tejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez

Elkészítés

  1. A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük össze a porcukorral, majd közepébe csináljunk egy kis mélyedést, és öntsük bele a kissé felvert egész tojást. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A tésztának ezután csípjük le az egyharmad részét, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig. A tepsit kenjük ki alaposan vajjal, majd lisztezzük ki. Ezután tegyük bele a maradék tésztát, és a tenyerünkkel lapogassuk bele a formába úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen. Egy edénybe tegyük bele a kristálycukrot, majd nyomjuk bele a két citrom levét. Ezután kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor már forr, kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki.(teljesen folyós, híg állagú lesz) A tejszínt, a porcukrot, és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk össze. Ezután keverjük hozzá a citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre. Ezután a maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a töltelék tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. Legalább egy napot hagyjuk a formában, hogy teljesen kihűljön, és a töltelék megdermedjen, mert különben szeleteléskor szét fog folyni.

Megjegyzés

Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk. A sok cukortól úgy gondolhatnánk hogy túl édes, de ez egyáltalán nincs így, nagyon finom citromos ízű a töltelék. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek