A túrót villával szétnyomkodjuk, a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét habbá verjük a cukorral. A túróhoz hozzáadjuk az olajat, a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt, majd alaposan kikeverjük. Ezután belekeverjük a búzadarát, majd a habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap vizes kézzel nem túl nagy (kb. szilva nagyságú) gombócokká formázzuk, és forralt vízbe dobjuk. Miután feljönnek a víz tetejére, még 7-10 percet főzzük kis lángon.
Közben olajat hevítünk egy serpenyőben vagy lábasban, aranyszínűre pirítjuk benne a morzsát, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne. Tejföllel és porcukorral kínáljuk.
Miután összekevered a hozzávalókat, elég lágy masszát kapsz, de ne tegyél hozzá búzadarát, másnapra tökéletes lesz! (Ha esetleg másnap mégsem tudod formázni, max. 2 evőkanál grízt tegyél hozzá, de ezután is állnia kell 1-2 órát.
Ha nem akar a víz tetejére jönni a gombóc kb. 5 perc főzés után, akkor fakanállal óvatosan piszkáld meg.
- MME