Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elronthatatlan, eredeti és ennivaló: a sajttorta

Nagyon szeretem a sajttortát. Egyszerű, tartalmas, igazán sokat nem kell vele pepecselni és nehéz elrontani, arról nem beszélve, hogy előre elkészíthető, így vendégvárásra is tökéletesen alkalmas.

Egy igazi klasszikus

A torta - a bevándorlóknak köszönhetően - meghódította Amerikát is, ám történetében a forradalmi változást a krémsajt feltalálása hozta, amikor is a XIX. század végén egy amerikai úr épp a francia Neufchatel sajtot próbálta meg reprodukálni.

A XX. században a sütemény átütő sikereket ért el New Yorkban. A jobb éttermek egymással versengve hozták létre a saját, egyedi sajttortájukat. A helyiek szerint az ő sajttortájuk előtt nem is létezett az a bizonyos sajttorta, amit már egy kezdő háziasszony is nagy biztonsággal elkészíthet.

Variációk országról országra

A sajttortának sok verziója ismert. A New York-i cheesecake, vagyis sajttorta alapja egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. Ez aztán ízesíthető citrommal, fellazítható egy kevés túróval, nyakon önthető egy kis eperszósszal, karamellel vagy csokoládéöntettel.

A franciák szinte minden esetben tesznek bele zselatint, hogy könnyebbé tegyék a krémet. Angliában is hajlamosak zselatint keverni a krémbe, hogy tartósabbá tegyék a tortát. De náluk kerülhet bele egy kis kávé, tea, esetleg egy kevés mályvacukor is. Az Ázsiában előforduló sajttortákat is teával ízesítik.

Az olasz sajttorta általában ricottából és mascarponéből készül. A görögöknél a juh- vagy kecsketejből készített mizithra szolgáltatja az alapot, míg a német konyha inkább túrót használ ehhez az igen népszerű süteményhez.

Az édes változatok mellett sós sajttortákat is készítenek. Itt az omlós tésztába kerül egy kis só és a sajtkrémbe egy kevés kéksajtot vagy parmezánt kevernek, fűszerezik, esetleg egy kevés zöldséget is kevernek a krémbe, és előételként vagy salátákhoz szolgálják fel.

A pofonegyszerű mestermű

A sajttorta készítésénél általában krémsajtot szoktam használni vagy mascarponét, mint az olaszok. Ízesíteni meg szinte bármivel lehet. Akár egy kis kakaóval, akár fűszerekkel, friss gyümölcsdarabokkal, karakteresebb alkoholokkal, grillázsdarabokkal vagy kandírozott gyümölccsel.

Ha van hangulatom, gyúrok hozzá egy omlós tésztát, de ha van otthon kellő mennyiség teljes kiőrlésű keksz, akkor egy kis vajjal abból állítom össze a sajttorta alapját. Esetleg teszek bele egy kevés őrölt mandulát, diót, ami akad.

Nagyon jól variálható szezonális gyümölcsökkel, igazi sztárja lehet egy-egy vendégségnek, jól megállja a helyét szülinapokon, és különlegesen ízesítve akárkit elkápráztathatunk vele.

A klasszikus tortaforma mellett a sajttorták készülhetnek muffinformában is.

Baileys-es sajttorta

Hozzávalók:
A tésztához:
6 dkg vaj
14 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 egész tojás
csipet só
1 kávéskanál holland kakaópor
A krémhez:
25 dkg natúr krémsajt
2 tojás
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál cukor
1 evőkanál kávés Baileys

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a cukrot összemorzsolom a vajjal, majd tojással tésztává gyúrom. Alufóliába tekerem, és a hűtőbe teszem úgy egy órára. Majd lisztes deszkán pitetálnyira nyújtom, belefektetem az említett pitetálba, és 7 percig sütöm 175 fokon. Ezalatt a 7 perc alatt kikeverem a krémet.
A robotgéppel jól kikeverem a sajtot a tojással, majd hozzáadom a lisztet, a cukrot, a szeszt. Kikapom a tésztámat a sütőből, rásimítom a habos krémet, majd 40 percre visszadugom. Kihűlve vagy hűtőhidegen tálalom.

Mascarponés ricottatorta málnával és fehér csokoládéval

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg zabkeksz, vagy bármilyen más teljes kiőrlésű keksz
10 dkg dió
8 dkg vaj
A töltelékhez:
2 tojás
3 evőkanál cukor
25 dkg fehér csokoládé
35 dkg málna (fagyasztott is jó)
30 dkg mascarpone
20 dkg ricotta
A tetejére:
20 dkg mascarpone
10 dkg ricotta
10 dkg fehér csokoládé

Elkészítés: Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát alaposan kikenek vajjal. A diót és a kekszet ledarálom, összekeverem, majd hozzáadom a megolvasztott vajat. Alaposan összedolgozom, a tortaforma aljára borítom, és jól elegyengetem.
A töltelékhez összekeverem a ricottát és a mascarponét. Hozzáadom a felvert tojásokat és a cukrot. A fehér csokoládét gőz felett megolvasztom, majd a krémhez adom. Zárásként a friss vagy fagyasztott málnát óvatosan beleforgatom, s az egészet a kekszrétegre simítom.

A sütőt 150 fokra izzítom, és nagyjából egy és negyed órát sütöm a tortát. Ezután kikapcsolom a sütőt, és hagyom, hogy a tortám a sütővel együtt hűljön ki.
A kihűlt tortára mascarponéből és ricottából krémet készítek, ezt egyenletesen rákenem, majd egy sajtszeletelővel finom kis forgácsokban ráhalmozom a 10 dekányi fehér csokoládét. Szobahőmérsékleten és hűtve is nagyon finom, laktató sütemény.

Ezek is érdekelhetnek

Friss