Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elronthatatlan élesztőmentes pita

default user icon
MME
A boltokban most hiánycikk az élesztő, ugyanakkor nem szeretnél lemondani a finom kenyérfélékről? Déri Szilvi gasztroblogger, alias Házisáfrány ezúttal egy élesztőmentes pita receptjét osztja meg velünk, ráadásul még tippeket is ad ahhoz, hogy miként készíthetsz a pitából mennyei vacsorát!

 „Akik követik a receptjeimet, tudják, a pita az egyik kedvenc kenyérfélém. Elronthatatlan, jól fagyasztható, és bármilyet is csinálj, finomabb lesz, mint a bolti, zacskós változat. Készítem élesztővel, kovásszal, fűszerekkel vagy simán. Van azonban egy szuperegyszerű, vészváltozatom azokra az esetekre, amikor váratlanul beesik egy éhes vendég. Nem kell hozzá élesztő, nem kell hozzá bedurrantani a sütőt, elég a főzőlapot bekapcsolni, és még várni sem kell. Összegyúrod, kinyújtod, serpenyőben kisütöd, és kész is!” – mondta Szilvi, aki azt is megosztotta velünk, hogy mire kell figyelni ennél a receptnél:

„Csupán két dologra kell ügyelned! Egyrészt igyekezz vastag fenekű, minél nehezebb serpenyővel dolgozni, másrészt a serpenyő csak közepesen legyen forró, mert ha túl meleg, a pita külseje még azelőtt meg fog égni, hogy a belseje átsülne.”

És akkor lássuk a receptet! 

Hozzávalók 6 darab 8 dkg-os pitához:

  • 30 dkg kenyérliszt (vagy finomliszt)
  • 2 dl víz
  • 1 tk só (7 g)
  • 1 ek olívaolaj 

Elkészítés:

  1. A lisztet egy tálba tesszük a sóval, majd összekeverjük. Hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat, és 5-6 perc alatt homogén tésztává gyúrjuk. 20-30 percig pihentessük, de ha erre nincs mód, akár azonnal elkezdhetünk dolgozni vele.
  2. A tésztából pingponglabdányi golyókat szaggatunk, majd egy sodrófával 4-5 mm vastag korongokká nyújtjuk.
  3. Az előmelegített serpenyőbe egy korongot teszünk, majd 2-3 perc elteltével, amikor a lefele néző fele szép színt kap, megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is. Ugyanígy megsütjük a többi pitát is. Hidegen és melegen is finom!

Szilvi tippje: „Zsebe” ugyan nem lesz, mint a kelesztett változatnak, de ha beleteszel ebbe a puha és finom laposkenyérbe némi hirtelen sült csirkecsíkot és zöldséget, amit meglocsolsz egy kevés joghurttal, remek gyrosvacsorát rittyenthetsz percek alatt, amit az egész család sokáig emleget majd!

Még több tippet, praktikát, receptet találtok Szilvi blogján a Házisáfrányon. 

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES HÁZI PITÁT - VIDEÓ! 
5 ELLENÁLLHATATLAN LEPÉNYKENYÉR, AMIT EL KELL KÉSZÍTENED HÁZILAG! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss