Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elromlott a mosógép? Nem biztos, hogy kuka - ezek a hibák simán orvosolhatók!

default user icon
MME
A mosógép már minden háztartásban elengedhetetlen tartozék, ezért mindenkit érzékenyen érint, amikor egyszer csak leáll. Mielőtt azonban számolgatni kezdenénk, érdemes megpróbálkozni a megmentésével.

Ha a mosógép elromlik, és nem tud azonnal, csak néhány nap múlva kijönni szerelő, vagy ha ki is jön, de a helyszínen nem tudja megjavítani, hanem szervizbe kell vinni, már néhány nap alatt is hatalmas mennyiségű szennyes ruha tud felhalmozódni. A legrosszabb eset az, ha a gép javíthatatlan lesz és újat kell venni. Ennek megelőzése érdekében ne próbáljuk meg a szerelést magunk elvégezni, mert ez súlyosbíthatja a helyzetet!

Állítsuk le, áramtalanítsuk, várjuk a segítséget

Amennyiben a gép leverte az automatát, azonnal húzza ki a konnektorból, illetve az automata visszakapcsolása után ne próbálja újra bekapcsolni. Ha a szűrő az idők során nagyon megszorulna, ne próbáljuk erőszakkal kivenni, mert a műanyag eltörhet, és akkor is cserélni kell, miközben egy tisztítás is elég lenne.


Milyen hibákkal menthető?

  • Idegen tárgyak

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy mosás előtt elfelejtette kipakolni a nadrág vagy az ing zsebét és benne maradhatott aprópénz, kulcs, esetleg a melltartó fém merevítője kibújt a helyéről. Ezeknél az idegen tárgyaknál, ha bekerülnek a mosógépbe, furcsa zörejek hallatszanak az üzemelő gépből, és komoly károkat is okozhatnak. Ha a melltartók fém merevítői beakadnak a dobba, esetleg kitéphetik a fűtőszálat vagy ha bármilyen tárgy bejut a szivattyúba tönkreteheti azt. Amint észleltük a hibát, forduljunk szakemberhez és kérjük a segítségét.

  • Ereszti a vizet

Előfordulhat szigetelési probléma, ami miatt a gép alatt kisebb tócsa keletkezik. Ha a gép lassan, vagy zajosan engedi le a vizet, akkor vagy a szivattyú, vagy a kifolyócső dugult el. Az előbbi probléma javítása többe kerülhet.

  • Furcsa hangok

Ha valami a bepakolás közben a dob mellé került, olyankor menet közben csörgés hallható, de előfordulhat az is, hogy valamelyik alkatrész vált le a helyéről, és ez okozza a zajt. Ilyenkor is azonnal le kell állítani a mosást.

  • Nem indul el

Ha nem tölt, nem melegszik vagy el sem indul a a gép, szintén szerelőt kell hívni.


rendszeres tisztítás - hosszabb élettartam

A mosógép szűrőjét havonta egyszer vegyük ki, és tisztítsuk meg, mert ha túlságosan eltömődik, már nem lesz képes felfogni a szennyeződéseket, azok pedig bejutnak a szivattyúba és eltömítik azt. Havonta egy magas hőmérsékletre állított tisztítómosás szükséges ahhoz, hogy a mosógépből eltűnjenek a lerakódott szennyeződések és a baktériumok. A rendszeres és alapos karbantartásnak köszönhetően mindenképpen ritkábban lesz szükség mosógépszerelő segítségére. Sajnos előfordulhat olyan károsodás, aminél a javítás helyett észszerűbb új gépet vásárolni, de ez ritka.

(Forrás: Bors)

Ezek is érdekelhetnek