Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Élménydús túrák várnak rád ősszel is Magyarországon

default user icon
MME
Nyáron élvezhettük a Balaton csodáit, ám ősszel is fantasztikus élményekkel gazdagodhatunk, ha felfedezzük hazánk többi részét is. Ez a gyönyörű évszak kiválóan alkalmas a hosszabb, vagy rövidebb túrákhoz. Használjuk ki a jó időt és fedezzük fel Észak-Magyarország szebbnél-szebb túravonalait, és közben látogassunk el a helyi éttermekbe, pincészetekbe.

Az ősz az egyik legszebb, ha nem a legszebb évszak. A természet ilyenkor fantasztikus színekbe öltözik, a hőmérséklet pedig ideális ahhoz, hogy minél több időt töltsünk a szabadban a családdal, barátokkal. Ilyenkor érdemes felfedezni Magyarország kirándulóhelyeit. Az Észak-magyarországi régióban mesés helyeken kapcsolódhatunk ki, töltődhetünk fel.

Húzzunk kényelmes cipőt, túrabakancsot, pattanjunk bringára, ragadjunk evezőt, keressük fel ezeket a helyeket, és csodáljuk meg az őszi tájat, szívjuk magunkba az évszak minden illatát! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt nyújtanak a csodálatos panorámával rendelkező kilátók, a titokzatos és fényűző kastélyok, várak, vagy a csendes, patakokat ölelő völgyek. 

Ha több napunk van a természetjárásra, akkor érdemes a nemzetközileg is elismert 1168 km hosszú Országos Kéktúra Észak-magyarországi szakaszait felkeresni. Rövidebb és hosszabb túravonalat is találunk az Északi-középhegységben. Például a 73,9 kilométer hosszú Becske-Mátraverebély szakaszon a Cserhátot bejárva érkezhetünk meg a Mártába. Ha egy rövidebb túrát szeretnénk, akkor Sirok és Szarvaskő között egy 20,6 kilométeres túrán töltődhetünk fel. A Kéktúra vonala érinti a Zemplént is Nagy-nyugodó-nyereg és Hollóháza között.

A túra előtt érdemes beszerezni az Országos Kéktúra igazolófüzetet, akkor az egyes szakaszok után pecséteket is gyűjthetünk hazánk legszebb tájainak bebarangolásával. 

Azok is bőven találnak túravonalakat Magyarországon, akiknek kevesebb idejük, például csak egy hétvégéjük van a kirándulásra. A Bükk, a Mátra, a Cserhát és Zemplén mellett érdemes ellátogatni Aggtelekre, vagy a Tokaji-hegységbe. Az Aggteleki Nemzeti Parkban felejthetelen élményben lehet részünk a környék egyik legszebb túravonalát bejárva a Szelce-völgyön keresztül.

Borúták, gasztronómiai túrák

Ne felejtsük azt sem, hogy az ősz a szüret évszaka is, Magyarországon 22 borvidék van, így azok, akik kulináris élményre is vágynak, a túrázást összeköthetik egy gasztronómiai kirándulással is. A helyi borászatok, éttermek, vendéglátóhelyek, bisztrók ilyenkor szezonális újdonságokkal, csak az őszre jellemző fogásokkal várják a vendégeket. 

A szőlőtermesztés Észak-Magyarországon is ezer esztendős múltra tekint vissza. A régióhoz négy borvidék tartozik, amelyek közül kettő, az egri és a tokaji borvidék, világszerte ismert a borkedvelők körében. 

Fedezd fel a Tokaji-borvidéket!

A Tokaji-borvidék, amely a Világörökség része is rengeteg látnivalót tartalmaz. Szerencsen ellátogathatunk a csokimúzeumba, Tokaj barokk belvárosában hangulatos sétákat tehetünk, a Bodrog és a Tisza hullámain kajak-kenuzhatunk és hatalmas túrát tehetünk a Nagy-Kopasz hegy, vagy a Sátoros-hegyek magaslati között. Kirándulás közben, vagy utána pedig megízlelhetjük a tájegység legismertebb borait, például az aszút, vagy a szamorodnit.

A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik. Az egyedülálló termőhelyi adottságoknak köszönhetően itt valódi borkülönlegességek születnek. A térségben bőven válogathatunk a borászatok között, amelyek bortúrákkal, pincelátogatásokkal várják a borkedvelőket. Tokaj ismeretebb pincészetei közé tartozik például a Grand Tokaj, a Patricius Borház, a Demeter Zoltán Pincészet, vagy a Szepsy Pince.

A bortúrákon remek kézműves sajtokat is kóstolhatunk, ám ha tartalmasabb ételre vágyunk, akkor érdemes beülni egy étterembe. A környéken kiváló vendéglátóhelyeken költhetünk el fenséges ebédet. A vidék hagyományos konyháját - csakúgy, mint Magyarország legtöbb régiójáét - az egyszerűség jellemezi. Ám ha végigkóstoljuk Tokaj-Hegyalja ízeit, rusztikus ételekkel találkozunk. A szinte kötelező halászlé mellett sorra megízlelhetjük a vidék specialitásait: a pontypörköltet galuskával, a pácolt fogasfilét mandulás panírban, a harcsabrassóit vagy éppen a csőben sült erdei gombás süllőt, ezekhez az ételekhez természetesen remek borokat kóstolhatunk.

Tokajban szinte kötelező megkóstolni a méltán híres tokaji aszút. A bor különleges ízei akkor válnak igazán hangsúlyossá, ha a megfelelő étellel kínáljuk. Klasszikusnak számít például az előételként felszolgált liba- vagy kacsamáj és a tokaji aszú párosa.

Tématámogatás: Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.


 

 

Ezek is érdekelhetnek