Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellepték az ételedeit a lisztbogarak? Így szabadulj meg tőlük!

default user icon
MME
Kivel fordult már elő, hogy éppen főzéshez készülődött, és amikor felnyitotta a lisztes zacskót, vagy búzadarás tasakot kis fekete vagy barna bogarakkal találta szemben magát. A lisztbogár a molylepkéhez hasonlóan előszeretettel keseríti meg a háziasszonyok dolgát.

A közönséges lisztbogár ma már világszerte elterjedt faj. A konyhában a miniatűr, barna másával, a kis lisztbogárral találkozhatsz. A 3 mm-es bogár amilyen kicsi, olyan kártékony. A nőstény előszeretettel rakja le a petéit gabonafélékben. Például lisztben, búza- vagy kukoricadarában. Az erősen megtámadott lisztnek átható szaga van és el is színeződik, sütésre alkalmatlanná válik.

A neve ellenére a bogarak nemcsak a lisztet szeretik, belemásznak a teába, szárított zöldségekbe, müzlikbe, de akár még a pirospaprikába is.

Kedvelik a meleg, párás helyeket, így annak, akinek nincsen kamrája és például a konyhaszekrényben tárolja az alapanyagokat, sok bosszúságot okozhatnak. Ám előfordulhat az is, hogy már a boltban úgy vásárolod meg a lisztet, fűszert, hogy nem is sejted, tele van lisztbogárral.

Hogyan szabadulj meg tőlük?

Sajnos van egy rossz hírünk. Jobb, ha kidobsz minden olyan élelmiszert, amiben felfedezted a kis barna bogarat. Ha akad olyan élelmiszered a szekrényben, ami megúszta a bogárinváziót, azt nem árt egy napra fagyasztóba tenni, mert ha esetleg peték lennének benne, akkor azok is elpusztulnak. Főzés, sütés előtt a lisztet, gabonafélét szitáld át.

A konyhapolcokat pakold ki és ecetes vízzel töröld át. Emlékeztek, hogy régen nagymamáink a polcokra színes újságpapírt tettek? Nem véletlen. Állítólag ezt nem kedvelik annyira a bogarak. És nagyon fontos, hogy ha túl vagy a fertőtlenítésen, akkor az alapanyagokat, élelmiszereket jól zárható dobozban tárold el.

ELLEPTÉK AZ ÉTELEIDET A MOLYOK? ÍGY SZABADULJ MEG TŐLÜK! >>> 

RAGYOGÓ TISZTASÁG, VEGYSZER NÉLKÜL! 7 ÖKO-TIPP KONYHATÜNDÉREKNEK >>> 

13 ÉTEL, AMIT EDDIG ROSSZUL TÁROLTÁL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss