hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellepték az ételeidet a molyok? Így szabadulj meg tőlük!

default user icon
MME
Rettegve nyitod ki a müzlis dobozt, és attól tartasz, hogy egy-két nemkívánatos ételmoly is belekerül a reggelidbe? Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne küzdöttek volna meg legalább egyszer a molylepkékkel. Belemásznak a lisztbe, a csokoládéba, a tésztába, a müzlibe.

Magyarországon több mint 2200 molylepke faj él. A konyhában leggyakrabban az aszalványmollyal, a 8-10 milliméteres, vörösesbarna szárnyú kis lepkével találkozhatsz. Képes a legkisebb zugokban megtelepedni, kedvelik a magas páratartalmú, meleg helyeket. Nem csoda, hogy azokban a lakásokban, ahol nincsen kamra és a konyhaszekrényben tárolják a fűszereket, gabonákat, tobzódnak a molyok.

Az aszalványmoly átrágja magát mindenen. Gabonafélékben, hüvelyesekben ,  olajos magvakban, lisztben, mazsolában található meg, de kedveli a kakaót , a müzlit, a csokoládét, de a fűszereket is.

Minden háziasszonynak bosszúságot okoz, amikor ki kell dobnia a lisztet, fűszerpaprikát, vagy a müzlit, mert hemzseg a molytól, de most mutatunk néhány praktikát, amivel megszabadulhatsz az ételmolytól.

Először is dobj ki  mindent a szemétbe, amiben moly van. A polcokat töröld át ecetes vízzel. Az újonnan vásárolt gabonákat, magvakat légmentesen zárható dobozba tárold. Persze sokszor előfordul, hogy a boltban, vagy a piacon vásárolt termékben már benne van a moly. Ha biztosra akarsz menni, akkor vásárlás után tedd a lisztet, vagy az olajos magvakat  72 órára a fagyasztóba. A míuszok megölik még a lárvákat is.

Nagyon fontos a gyakori szellőztetés is. Naponta többször szellőztesd a kamrát, konyhát, a lepkék nem kedvelik sem a hideget, sem a huzatot.

A boltokban, drogériákban kapható molycsapdékkal is védekezhetsz. Ezek a ragasztóval átitatott lapocskák az élelmiszerre nem veszélyesek, de a molyokat vonzzák. 

FAGYASZTÁSI KISOKOS: TIPPEK HÚSOKHOZ, TEJTERMÉKEKHEZ, ZÖLDSÉGEKHEZ ÉS GYÜMÖLCSÖKHÖZ! >>> 

ŐSI GABONÁK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss