hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellenállhatatlan almás sütemény (Apfelkuchen)

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 35x35 cm-es tepsihez:
  • 3-4 db kissé savanykás alma (kb. 75-80 dkg)
  • 10 dkg süteményliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg hámozott, őrölt mandula
  • 5 dkg nyers marcipánmassza
  • 15 dkg puha vaj
  • 3 db közepes méretű egész tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1/2 dl füge- vagy almapálinka
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom leve + finomra reszelt héja
  • 1 evőkanál házi sárgabaracklekvár
  • A tálaláshoz:
  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A tepsit sütőpapírral bélelem, a sütőt 175 fokra előmelegítem.

A citromot megmosom, héját finomra reszelem, levét kipréselem. Az almákat meghámozom, magházukat eltávolítom, és egyenként 6-8 gerezdre vágom. Minden gerezdet éles késsel kissé beirdalok, ügyelve arra, hogy ne vágjam át a gyümölcsöket. Azonnal meglocsolom a citrom levével.

A tésztához a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom egyenként a tojásokat. Ha már szépen kifehéredett, apránként hozzáöntöm előbb a tejet, majd a pálinkát. Nem kell megijedni, az alkoholtartalma sütés közben szépen elillan, aromái azonban csodát tesznek a süteménnyel. A folyadékok után jöhet a marcipán, amit nagylyukú reszelőn lereszelve adagolok a tésztához. Ezután hozzáadom a mandulát, majd a sütőporral és sóval előzetesen elkevert lisztet, a keményítőt és a citromhéjat. Illatos, krémes állagú tészta a végeredmény.

Az előkészített tepsiben egyenletesen elsimítom a tésztát, majd szép sorban rárakosgatom az almaszeleteket. A már jól előmelegített sütőben a sütő teljesítményétől függően 35-40 perc alatt aranylóra sül.

Ha már nem tapad a vékony késre a tészta, kiveszem, és azon melegében bevonom a barackmázzal. Sütés közben ezt könnyedén el lehet készíteni: a lekvárt kis, sűrű szövésű szűrőbe kanalazom és áttöröm. Az így kapott homogén lekvárt egy kenőecset segítségével vékony rétegben viszem fel a sütemény tetejére.

Tálalás előtt kevés porcukorral meghintem, langyosan vagy hidegen szeletelem nagyjából 5x5 cm-es kockákra.

Ezek is érdekelhetnek

Friss