Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesztő eredmény! Három ruhaméretet fogyott november óta Brigi

Semmilyen életkorban nem kell beletörődni abba, hogy nem vagyunk elég jól, ha azt olyan tényezők okozzák, amelyeken lehet változtatni. A háromgyerekes édesanya összeszedte minden erejét, minden segítséget, amit kaphatott, és mára újra jól érzi magát a bőrében.

Egy ismert mondás szerint 40 felett már az a furcsa, ha reggelente nem fáj valami. Ez azonban egyáltalán nem jó hozzáállás, ebben az életkorban még bőven fitt, egészséges életet lehetne és kellene élni. A korábbi káros hatások, az életmódbeli tényezők azonban valóban sokunkat juttatják ilyen állapotba. Szőnyi Ferencné Brigi (47) gerincproblémákkal küzdött, de szerencsére hamar rájött, hogy a fájdalmak ellenszere a mozgás. Ez azonban még csak az első lépés volt a karcsúbb alak felé vezető úton.

„Alig tudtam mozogni”

Brigi háromgyermekes családanya, aki ráadásul mindhárom lányának császármetszéssel adott életet, és a babák nagyok is voltak. Ez sajnos nem maradt következmények nélkül.

– A gerincproblémáim valószínűleg innen eredeztethetők. Komoly fájdalmaim voltak, alig tudtam kiszállni az autóból, amikor felálltam az ágyról, nem tudtam elindulni. Alacsony vagyok, 152 cm, így a 74 kiló is sok volt. A hagyományos magyaros kosztot ettem, édesszájúként süteményekből is jutott bőven. A fájdalmak mégis jobban zavartak, mint a súlyom. Fiatalon néha mozogtunk a barátokkal, de igazán komoly és rendszeres edzés nem volt jelen az életemben. Néhány éve, amikor a lányok már nagyobbak lettek, éreztem, hogy valamit tennem kell, és jógázni kezdtem, hogy a gerincem állapotán javítsak. Az eredmény meg is jött, sokkal mozgékonyabb lettem, és elmúltak a fájdalmak. Később elkezdtem edzésre is járni, de aztán azt otthagytam, nem is kellett sok idő, és ismét fájt a derekam, alig tudtam mozdulni, minden tünetem visszatértmeséli a Fanny magazinnak Brigi.

Évekkel volt idősebb a teste

Három gyerek és munka mellett nem igazán fér bele senki életébe, hogy a mozgásában korlátozott legyen, és Brigi szerencsére tudta, hogy ehhez az kell, hogy időt és energiát szánjon az edzés újrakezdésére.

– Megtaláltam Mártit, és először gyógytornaszerű gyakorlatokkal javítottuk a fizikális képességeimet. A fájdalom elmúlt, de akkor jött a következő sokk. Megnéztük a testösszetételemet és egyéb adataimat egy komoly mérleggel, és kiderült, hogy egy 62 éves testének felel meg. Ez nagyon rosszul esett, de Márti rögtön javasolta, hogy próbáljunk meg változtatni. A cél nem is annyira a fogyás, mint ennek az adatnak a javítása és az egészség volt. Elkezdtünk sokkal intenzívebben és mást edzeni, és az étrendemen is változtattam. Rengeteg ötletet kaptam arra, hogy mit mivel helyettesítsek és mit hagyjak el. A cél egy szénhidrátcsökkentett étrend bevezetése volt, mérsékelnem kellett a kenyér, tészta, krumplit mennyiségét, és sok zöldséget bevezetni. És persze az édesség is nagyjából tiltólistára került.

Olvadtak le a kilók

Mindenkinek más jelent nehézséget az életmódváltásban és a diétában, ez Briginek a kenyér és a sütemény elhagyása volt.

– Valójában nem kell mást ennem, mint a családomnak, viszont más köretet teszek mellé. Ma teljes kiőrlésű kenyérből eszem reggelire egy szeletet, akkor este extrudáltat választok, vagy azt sem. A tészta helyett kuszkuszt vagy zöldséget teszek a húsok mellé, és nagy kedvencem lett a sütőtök is. Az édességekkel megküzdöttem, az első héten egy-egy falatot még ettem is belőlük, de a legkisebb lányom, aki jár velem edzeni, mindig rám szólt, hogy ne egyek ebből. Sok sonkát, avokádót, tojást és zöldséget eszem, és november óta három ruhaméretet adtam le, a derekam 17, a csípőm 10 cm-rel lett vékonyabb. Ma már könnyű, mindig olyan ételt választok, ami belefér az étrendbe, és figyelek arra is, mennyi kalóriát viszek be. Ha pedig kicsit eltérek, akkor ügyelek arra, hogy aznap már csak zöldség, sonka kerüljön a tányérra. Hetente kétszer járok Mártihoz edzeni, és ha belefér az időmbe, itthon biciklizek. A cél, hogy mindegyik alkalom 400 kalóriát elhasználjon – mondja az édesanya, akinek a legutóbbi alkalommal már 55 évet mutatott a számítás.

„Mihály arkangyalhoz imádkoztam erőért”
Briginek a családja támogatása sokat segített az elmúlt hónapokban, amikor teljesen megújította életét. Mára nemcsak a fájdalmakat felejthette el, hanem sokkal jobb állapotban van. A célja nem az, hogy nádszálkarcsú legyen, hanem hogy egészséges, és nagyon jó úton halad e felé.
– Nem csak a gyerekek és a férjem támogattak, de Mártitól is sokat kaptam, mindig megdicsér, és lelkiekben is mellettem áll. És nekem, aki spirituális ember vagyok, fontos volt az is, hogy minden edzés előtt imádkoztam Mihály arkangyalhoz, adjon erőt, hogy végig tudjam csinálni. És mindig ment is. Most pedig már szeretnék példát mutatni másoknak, hogy lássák, hogy ennyi idősen is lehet változtatni, ha először sok erő is kell hozzá.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss