Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elhunyt a magyar gasztronómia meghatározó alakja: százak tanulták nála a szakmát

A magyar gasztronómia egyik meghatározó, a nagy nyilvánosság előtt talán kevéssé ismert alakja volt dr. Kovács Mihályné Szécsi Valéria, aki öt évtizedes pályafutása alatt emberek százainak tanította meg a szakma alapjait és szeretetét.

Szécsi Valéria pályája kezdetétől folyamatosan képezte magát, még akkor is, amikor már a jövő nemzedékét tanította. A nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára, szakoktatója és gyakorlati oktatásvezetője lett, ez a munkakapcsolat pedig 1973-tól élete végéig tartott. Számtalan, a szakmában később nevet szerző ember tanult nála, akik a nemzetközi porondon is megállták a helyüket.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége és Mesterbizottsága a magyar gasztronómiáért végzett kimagasló munkájáért a Gasztronómia Követe díjjal és életműdíjjal jutalmazta. Dr. Kovács Mihályné Szécsi Valéria diákjait, sőt kollégáit is arra ösztönözte, hogy versenyezzenek. Az általa vezetett egyik csapat például bronzérmet szerzett az 1999-es baseli Kulináris Olimpián. Valéria nemcsak tanított, hanem aktívan dolgozott is a szakmájáért. Volt szakmai szervezet és bizottság elnöke is.

Az új ismeretek szerzésének, átadásának örökös rabja volt, számos szakmai anyagot gyűjtött és gondozott. Több témakörben szakmai továbbképzések megálmodója és koordinátora volt. Egyedülállóan az országban, felejthetetlen, magas színvonalú megyei Mestervacsorák szervezése fűződik a nevéhez. Szívesen fotózott: nem múlhatott el úgy gasztronómiai esemény, hogy ne örökítette volna meg az utókor számára – olvasható a szon.hu-n megjelent nekrológban.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss