Lukács István pályafutása nemcsak Magyarországon, hanem világméretekben is egyedülálló. Haláláig a magyar nemzeti gasztronómia felvirágoztatásán dolgozott, nemzedékeket tanított a legfelsőbb fokú ismeretekre - írja az origo.hu.
A magyar séf 1980-ig egyedülálló birtokosa volt szakácsként az Oscar-díjnak. Lukács István a különböző gasztronómiai világversenyeken nemcsak személyes sikereket aratott, hanem több nemzedéken át új generációs versenyző szakácscsapatokat nevelt ki. Hat éven keresztül töltött be a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakácsválogatottjának szövetségi kapitányi tisztéjét. Egyszerre volt nagy tudású szakács és a nemzeti gasztronómiáért aggódó elkötelezett magyar ember. Számos nemzetközi kitüntetés birtokosaként hivatása gyakorlásának minden percében az volt számára a legfontosabb, hogy a nemzeti konyha értékeit képviselje.
Haláláig a Minőségi Borok Ételek – MBÉ – asztali örömök magazin szerkesztőbizottságának elnöke volt.