Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 dolog, amivel helyettesítheted citromlevet, ha elfogyott

default user icon
MME
A citromlé gyakran használt ízesítő – citrusos ízét szinte a világ összes konyhájában kedvelik. Ha főzés, sütés közben friss citromlére van szükséged, de éppen kifogytál ebből a savanyú gyümölcsből, számos helyettesítőt bevethetsz.

Citromkivonat, 100%-os citromlé

Elkerülheted a citromhiány miatti pánikot ha tartasz otthon citromkivonatot vagy citromlevet. A citromkivonat egy erősen koncentrált citromlé, amely a legtöbb szupermarket polcán megtalálható. Nagyon erős, mindössze néhány csepp (max. ½ teáskanál) helyettesít 1 evőkanál citromlevet, de a termék címkéjén megtalálod az adagolásra vonatkozó információkat. Ízben ugyanazt kapod, mintha frissen facsart citromlevet használnál. 

Fehérborecet

A fehérbor erjesztésével készült fehérborecet enyhén savanykás, édeskés és picit csípős. Összetettebb ízvilágú, mint a citrom, ezért gyakran használják olyan receptekben, mint a lasagne, vagy különböző mártások. Tökéletesen helyettesíti a citrom frissességét, azonban savasabb, így kevesebbet kell belőle használni: 1 evőkanál citromlé helyett használj ½ evőkanál fehérborecetet. A végtermék ízében nem fogsz különbséget találni.

Száraz fehér bor

A száraz fehérbor savasságot és összetettséget ad az ételnek. Sütés vagy főzés során az alkoholtartalma eltűnik, kémiai összetétele pedig kiváló citromlé-alternatívává teszi. Majdnem olyan savanyú, mint a citrom, és fajtától függően némi édességet is adhat az ételhez. Ha száraz fehérborra cseréled a citromlevet, vedd figyelembe, hogy milyen ételt készítesz! 1 evőkanál citromlé helyett használj 1 evőkanál száraz fehérbort.

Zöldcitromlé

A zöldcitrom, savanyú citrom vagy lime ázsiai eredetű citrusféle. Leve a citromlé legideálisabb helyettesítője: ugyanazt az ízvilágot adja az ételnek, és megőrzi a recept által megkívánt savakat. Van azonban egy kisebb különbség, amivel számolni kell: a lime enyhén keserű íze. Ha a recepted ez a keserű ízt nem bírja el, vagy te nem szereted ezt az ízvilágot, hígítsd fel a lime levét kevés vízzel!
Mivel ez szinte tökéletes helyettesítő, a citromlevet és a lime levét egyenlő mennyiségben helyettesítheted a receptedben, legyen az édes, sós, fűszeres étel, vagy akár koktél.

Ecet

Merész ízei erős savanyúságot adnak az ételnek. Ez a helyettesítő inkább sós ételekben működik: remekül passzol a mexikói ételekhez, húsokhoz, pácokhoz és mártásokhoz. Töményebb ízvilága miatt érdemes a citromlé helyettesítésekor hígítani, vagy sokkal kisebb mennyiséget (1 evőkanálnyi citromlé =  ¼ evőkanál ecet) hozzáadni az ételhez. A túl sok ecet élvezhetetlenné teheti a végeredményt.

Almaecet 

Az almaecet ugyanolyan savakat ad az ételekhez, mint a citrom, azonban az erjesztés miatt egy picit fanyar és édes. Ez utóbbival számolj, ha a citromlét almaecettel helyettesíted: az édes megváltoztathatja a végeredmény ízét. Legjobban pácokban, rizottókban, pörköltekben működik a helyettesítés. Az almaecet olyan intenzív ízű ételekhez illik leginkább, mint a pácok, pörköltek és rizottók. A kész ételnek nem lesz erős citrusos íze. 1:1 arányban helyettesítheted.

Zellerlé

Ha a citrom frissességére vágysz és nem zavar, hogy a savanykás jegyek nem érvényesülnek az ételben, jöhet a zellerlé! Leginkább az ázsiai konyhában és olasz tésztaételeknél működik. Izgalmas illatú, emellett A- és B-vitaminban gazdag. A zellerlé nem olyan erős és intenzív, mint a citromlé, ezért többet kell használnod belőle: 1 evőkanál citromlevet 2 evőkanál zellerlével helyettesíthetsz.

Narancs- vagy grépfrútlé

Noha észre fogod venni a különbséget, ezeknek a citrusoknak a savtartalma elég hasonló ahhoz, hogy jó citromlé-helyettesítők legyenek. A narancslé sokkal édesebb, ezzel számolj! Süteményekben, pácokban, öntetekben, mártásokban jó helyettesítők: Általában 1:1 az arány, az étel jellegétől függően.

Még több praktikáért olvasd el az alábbi cikkeket:

Ezek is érdekelhetnek