Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eltűnik a magyar krumpli a boltokból, érkezik a drágább, import burgonya

default user icon
MME
A kedvezőtlen időjárás sem segített a termelőknek, akik szerint hetek múlva eltűnhet a magyar krumpli a boltok polcairól. Mivel a burgonyára szükség van, így érkeznek a külföldi gumók, ez pedig áremelkedéssel jár majd.

Az időjárás nem kedvezett idén sem a burgonyatermesztőknek. Az enyhe tél miatt nem fagytak el a krumpli kártevői, folyamatosan kivonják a forgalomból a hatékony permetszereket, emellett a sok csapadék miatt elszaporodtak a gombabetegségek. A heves esőzések miatt a belvíz is problémát jelentett, mely egy termelő szerint elvitte a termése közel egyharmadát.

Nem csak az időjárás a baj

Tovább csökkent idehaza a burgonya termőterülete – mondta a Sonline-nak Kulich Éva az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense. Kulich hozzátette, hogy a termelőknek az időjárás viszontagságai mellett problémát okoz, hogy drágák a növényvédő szerek, maguk a vetőgumók sem olcsóak, és az energiaárak is magasak, mindemellett egyre szigorodó elvárásoknak kell megfelelniük a gazdáknak, cégeknek.

Szükség van a külföldi krumplira

Habár az idei terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy egész évben kitartson. A magyar krumpli várhatóan jövő év elején, január környékén elfogy és ezért eltűnik a boltok polcairól, a helyére pedig érkezik az import burgonya, ami áremelkedéssel jár majd.

"Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják" – mondta a lapnak Kulich Éva sajtóreferens.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss