Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indulnak az Elf Bar-razziák! A NAV felveszi a kesztyűt az illegális tinikedvenc ellen

default user icon
MME
Az utóbbi fél évben, főleg az iskolások körében rendkívül elterjedt ízesített e-cigaretta, az Elf Bar illegális kereskedelme ellen indított átfogó akciót a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal). Az ügyben tartott satótájékoztatón elhangzott, hogy egy-egy ilyen színes - ahogy a tinik hívják - "manórúd" nikotintartalma akár 16 doboznyi hagyományos cigarettának is megfelelhet, ezért az ezt szívó gyerekek egészsége komoly veszélyben van.

Főleg a tinik körében terjedt el az utóbbi félévben az Elf Bar, ez a folyadékkal előre feltöltött, akkus, de eldobható e-cigaretta, amelyet többféle ízben, más-más színben és méretben, különböző nikotintartalommal lehet beszerezni. Mivel ez a termék hivatalosan dohányárunak minősül, jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban, ám ezeket a "manórudakat" csak épp nemzeti dohányboltokban nem lehet kapni - bárhol máshol, például webáruházakban könnyedén beszerezhető, akár kiskorúaknak is.

 

Épp ezért most átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az Elf Bar kereskedelme ellen - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői.

Az a terv, hogy nyári táborokban hívják majd fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán tartanak prevenciós előadásokat.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta: a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5, vagy - magasabb nikotintartalom esetén akár 16 - doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért ennek fogyasztása komoly egészségkárosító hatása lehet, nagy mennyiségben fogyasztva az életüket is veszélyezteti.

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nem csak a kereskedelme illegális, de a jogszabály szerint az Elf Bar-t birtokolni, külföldről, akár csak saját célra megrendelni is törvényellenes, mivel ez a termék a jövedéki adóköteles lenne.

A NAV csak az elmúlt hetekben vidéken és Budapesten összesen 30 ezer terméket foglalt le 135 millió forint értékben. A legnagyobb fogás egy Kínában feladott 18 ezer darabos tétel volt a fővárosban. Az akciókban már négy illegális kereskedő került őrizetbe.

(Forrás: MTI, hvg.hu)

Ezek is édekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss