Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Veszélyes és visszataszító: ebbe a diétába bele is halhatsz

default user icon
MME
Ma is hódít a viktoriánus kori életveszélyes fogyókúra, a galandféreg-diéta. A közösségi médiában és néhány celeb körében találkozhatunk ezzel a módszerrel. Lássuk, mi ez, és miért ne próbáld ki SOHA!

A 19. században a nőideál a mainál jóval eltorzultabb képet mutatott, és hogy ennek megfeleljenek, a nők mindenféle extrém trükköket képesek voltak bevetni. A szerveiket összenyomóan szoros fűző csak a jéghegy csúcsa, sokszor olyan veszélyes módszereket alkalmaztak, amibe akár bele is halhattak.

Arzénos mosakodás és féregdiéta

A viktoriánus elvárások többek között a fehér, sápadt bőrt írták elő, amelynek elérésére arzénban fürödtek a hölgyek. Az alapozóba gyakran került ólom és higany, ezek is a fakóságot „segítették”, persze nem minden következmény nélkül.

A legextrémebb módokon próbálták elérni a földöntúli karcsúságot: akár undorító paraziták fogyasztásával is. A galandférgek nyers vagy nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztásával juthatnak az emberi szervezetbe, és ott elszaporodhatnak, sőt belekerülhetnek a véráramba is, az izmokba vagy az agyba. A bélrendszerbe jutva a féreg hasmenést okozhat, ezért a nők szándékosan fogyasztották a parazitákat vagy azok petéit, abban a hitben, hogy ettől majd nem hagynak nyomot testükön az elfogyasztott kalóriák.

Manapság is sokan próbálkoznak

Az igencsak megkérdőjelezhető fogyókúrás módszer sajnos nem merült feledésbe a viktoriánus kor elmúltával. Manapság is sokan keresnek rá az interneten, és érdeklődnek a férgek beszerezhetőségéről. A galandféreg-fogyasztás a közösségi médiában is elterjedt, sőt, hatalmas követőtáborral rendelkező celebek is pozitívan foglalnak állást a témában. Saját tévéműsorukban Khloe Kardashian is célozgatott arra, hogy szívesen kipróbálná a módszert az álomalak elérése érdekében.

A valóságban azonban a férgek nemcsak hogy nem segítik a fogyást, hanem vérszegénységet és alultápláltságot okoznak – írja a szakértő a Vice cikkében. Emellett figyelmeztet: a paraziták az agyba jutva cisztákat képeznek, aminek következményei lehetnek a görcsös rohamok, szemkárosodás, valamint a kognitív képességek hanyatlása.

Éppen ezért senkinek sem javasolt a diétás módszerként elterjedt veszélyes eljárás kipróbálása!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss