Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Életmódváltással a depresszió ellen - edd magad egészségesre!

A depresszió nem egyszerű rosszkedv vagy lehangoltság, hanem súlyos betegség. Bizonyos életmódbeli változtatások bevezetésével azonban sokat segíthetsz önmagadnak vagy a szeretteidnek. Ehhez ad tanácsokat táplálkozási szakértőnk, Somogyi-Kovács Anita!
Tünetek és okok

Sokan egyszerűen kijelentik, hogy „ma depis vagyok”, pedig a depresszió komoly betegség, melyet szakorvos diagnosztizál! Leegyszerűsítve az okozza, hogy az agyban nem megfelelő a szerotoninszint. A ma érvényben lévő diagnosztikai rendszer alapján depresszióról az alábbi tünetek együttes megléte esetén beszélhetünk: depressziós hangulat, az érdeklődés beszűkülése, örömtelenség, étvágytalanság vagy farkasétvágy, alvászavar, lelassultság, gátoltság, fáradtság (testi, lelki gyengeség), érdektelenség, kóros önvád, bűntudat, csökkent szellemi (gondolkodási, összpontosítási, döntési) képességek, csapongás, a halál, az elmúlás gondolatának jelenléte, öngyilkossági eszmék – utóbbi visszatérően is. Sajnos, mindez testi tünetekkel, többek között fejfájással, mellkasi és hasi panaszokkal, vegetatív izgalmi jelekkel is kiegészülhet.

Az okok között számtalan tényező helyet kaphat, a genetikai hajlamtól kezdve a központi idegrendszer biokémiai folyamatainak elváltozásán át egészen a személyiségfejlődés rendellenességéig.

A legfontosabb külső behatások közé tartoznak a beteg életében nemrég bekövetkezett negatív események, például a romló testi egészség, a konfliktusok vagy egy közeli hozzátartozó halála.

Így segíthetsz!

A diagnózis felállítását bízd az orvosra, ne kezdj öngyógyításba, és ne is lépj fel gyógyítóként! Sok minden van, amiben viszont segíthetsz, ha egy hozzátartozód, barátod ebben a betegségben szenved!

Beszélgess vele sokat pozitív élményekről!

Bár mostanában sokat hallunk a szolárium káros hatásairól, heti 1 x 5 perc a téli időszakban rengeteget segíthet a napfény pótlásában, utána pedig a szaunázás nyújthat támogatást a szervezetnek, a melegérzet fokozásával.

Menj ki a depresszióban szenvedő beteggel a szabadba, sétáltassátok együtt kutyát (ha nincs, kérjétek köcsön a szomszédét!), sportoljatok, mozogjatok minél többet.

Ha a beteg sok kávét, energiaitalt iszik, javasolj helyette különböző gyógyteákat (pl. orbánc- és citromfű), valamint limonádét.

Mivel a jó tápanyag-, azaz vitamin- és ásványianyag-ellátottság - eleve pozitívan hat a szervezetre, kösd össze a kellemeset a hasznossal, és menjetek el együtt a piacra bevásárolni!

Párologtass a depressziós beteg számára kedves illatú illóolajakat a lakásban, vagy szerezz be levendula- és fahéjillatú füstölőt.

Érdemes egy kevés plusz C-vitamint - főleg a dohányosok (500-200 mg) -, kalciumot, magnéziumot (jól felszívódó formában!) is bevinni a beteg szervezetébe, de ezt előbb mindenképpen egyeztesse az orvossal is!

Érdemes a D-vitamin szintet is ellenőriztetni, és ha alacsony, mielőbb pótolni!

A depresszió megelőzése sokszor nem a betegen múlik, hanem az egyéb környezeti behatásokon. Ha valaki a környezetedben lehangolt, abbahagyja a sportot, és elhanyagolja magát, próbáld kirángatni ebből, és segíts neki, amiben csak tudsz!

 + 3 tipp

Az antidepresszáns gyógyszerek szedése miatt a beteg hízásnak indulhat. Egészséges táplálkozással ezt a mellékhatást is kivédheti!

A közös otthoni tévézés helyett menjenek el inkább a színházba egy bohózatra, illetve üljenek be a moziba egy jó kis vígjátékra!

Egy új, egyszerű, nem költséges mozgásforma (pl. kocogás, túrázás, hintázás a játszótéren) , a lovaglás vagy állatsímogató-látogatás is pozitívan hat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss