Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Élesztőmentes finom kenyér

MME MME
1
120 perc
rafinált
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A rozskovász készítése: egy befőttes üvegbe 5 dkg fehér rozslisztet és 6 dkg langyos vizet (0,06 dl) öntünk, 1-2 napig meleg helyen érleljük, néha megkeverjük egy tiszta fakanállal. Majd ha már elég buborékos, 10 dkg fehér rozslisztet és 10 dkg (1 dl) langyos vizet adunk hozzá, és ismét 1-2 napig érleljük. Ezt ismételjük még kétszer, attól függően, mennyi kovászra van szükségünk. A kész kovász légmentesen hűtőben 1-2 hétig eltartható. Jellegzetes savanyú szaga van, mint az élesztőnek.

A kenyérhez a liszteket, a cukrot, a kovászt és a vizet egy tálban kissé eldolgozzuk. Ezután meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyunk időt a kovásznak, hogy dolgozzon. Ez lehet néhány óra is. Ha már szép hólyagosnak látjuk, adjuk hozzá az összes többi anyagot. Lazán átgyúrjuk a ragacsos tésztánkat, és ismét szánunk rá néhány órát, hogy újra keljen. Megsütjük.

Megjegyzés

Én kenyérsütőben sütöttem sütés programon, de sütőben is biztosan jól sikerül. Arra figyeljünk, hogy a víz mennyisége ne legyen kevés, mert a teljes kiőrlésű lisztek jobban szívják magukba a vizet. A tészta ne legyen túl jól formázható, inkább lágy és ragacsos. Talán bonyolultnak tűnik a kenyér készítése, de nem az. Csak első olvasatra. (Én sokat autózom, és napokig cipelem magammal a kovászomat. Így a meleg kocsiban pikk-pakk megérlelődik :-)) A kenyérhez a szódaport csak biztonság kedvéért adom, de nem rontja el. - MME

Ezek is érdekelhetnek