Elbúcsúzhatunk a felvágottaktól is: ezek az élelmiszerek tűnnek el a boltok polcairól

default user icon
MME
Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy mivel a számos élelmiszernél használt mesterséges füstaromák egészségügyi kockázatot jelentenek, minden olyan terméket száműz a boltok polcairól, melyek tartalmazzák ezt az aromát. Rossz hír, hogy ezek között az élelmiszerek között bizonyos sajtok és felvágottak is megtalálhatóak. A Nébih azért hozzáteszi, az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására. A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik.

Az egészségügyi kockázatot jelentő mesterséges füstaromák olyan élelmiszerekben köszönnek vissza, mint a például bizonyos húskészítmények, sajtok, snackek, levesek vagy szószok. Az előállításnál használt aromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák, ezzel adva különlegesebb ízt az ételeknek.

A füstaromákat olyan füstből állítják elő, amelyet a hagyományos élelmiszer-füstölés során is használnak, de ellenőrzött és szabályozott körülmények között. A füstöt vízbe vagy más (pl. etanolt tartalmazó) folyadékba vezetik, frakcionálják és tisztítják, ezáltal eltávolítják belőlük a füst azon alkotóelemeit, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre, annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek élelmiszerekben vagy azok felületén történő felhasználásraírja a Pénzcentrum.

A szigorú eljárás ellenére az Európai Élelmiszerbiztonság megállapította, hogy jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek ezek az aromák, így kénytelenek lesznek a gyártók változtatni az előállítás folyamatán még akkor is, ha ez nagy terhet jelent az élelmiszeriparnak.

Az Európai Bizottság rendelettervezetéből az is kiderül, hogy a gyártóknak és a forgalmazóknak 2029. július 1-ig adnak időt. Az átmeneti időszakot azoknál a termékeknél, ahol a hagyományos füstölést füstaromával helyettesítik, mint például a sajt, a húskészítmények, a feldolgozott halak, 5 évre tervezik, egyéb élelmiszerkategóriák esetében, ahol a füstaromát ízesítés céljából alkalmazzák, ott 2 évet szabtak meg. Ez például leveseket, chipseket és szószokat érint.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss