Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Veszélyben a reggeli kávénk: az El Niño jelenség a koffeinimádókat sem kíméli majd!

default user icon
MME
A Covid-19-világjárvány során rendre arról szóltak a hírek, hogy bizonyos élelmiszerekből hiány van a boltok polcain. Emlékszel rá, amikor szinte mindenki a legtutibb kenyérreceptet kereste, hogy a karantén alatt otthon, maga süthesse a pékárut, és emiatt lehetetlen küldetés volt élesztőt szerezni? Nos, a járvány lecsengése óta ugyan javuló tendencia figyelhető meg, ám bizonyos körülmények miatt ismét fel kell készülnünk, hogy néhány élelmiszert nehezen vagy egyáltalán nem tudunk beszerezni!

A világjárvány lecsengése óta a dolgok ugyan javulni látszanak, ám egyes élelmiszerekből jelentős hiány alakulhat ki a közeljövőben. Ott van mindjárt a kukorica és a búza, amelyek mennyiségét nagymértékben befolyásolja az éghajlatváltozás, illetve a legújabb előrejelzések szerint sokunk kedvenc reggeli itala, a kávé is hiánycikk lesz (sokkal hamarabb, mint gondolnánk!) – köszönhetően az El Niño éghajlati jelenségnek.

Mi is az az El Niño?

Az El Niño egy 2–7 évente természetesen ismétlődő éghajlati jelenség, amely a Csendes-óceán szokatlanul felmelegedett vizéből alakul ki. A szél ilyenkor megfordul, és Brazíliában, Ausztráliában, valamint Dél-Amerikában általában aszályt, Észak- és Dél-Amerika partjai mentén, illetve Közép-Ázsiában özönvízszerű esőt okoz, Ecuador és Peru partjainál pedig szokatlanul felmelegszik a víz. Általában karácsony környékén kezdődik, innen az elnevezés is, ami spanyolul annyit tesz: a fiú, utalva ezzel a kisded Jézusra. A jelenség 9–12 hónapig is eltarthat. Amikor az El Niño hatása jelentkezik, az egész világon sokkal melegebb van.

Mi köze az El Niñónak a kávénkhoz?

A legutóbbi előrejelzések szerint a közeledő El Niño okozta szélsőséges időjárási viszonyok aggodalomra adnak okot két délkelet-ázsiai országban, Indonéziában és Vietnámban, amelyek Brazília mellett – melynek robustatermését negatívan érintette az aszály – a két legnagyobb robustakávébab-termesztő ország. A kevesebb csapadék és a melegebb, szárazabb körülmények kedvezőtlenül hatnak a termesztésre, így veszélybe kerül az instant kávékhoz és eszpresszókhoz gyakran használt bab betakarítása ebben a régióban – írja cikkében a CNBC. Mindez megugró árakat, tömeges felvásárlást, és ezáltal készlethiányokat okozhat.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss