Az ekler fénk égetett tésztájához a vizet és az olajat összeöntjük egy lábasban, beletesszük a cukrot, valamint a sót és felforraljuk.
Ha felforrt, beletesszük a lisztet és simára keverjük.
Ha már összeállt egy gombóccá és elválik az edény falától, levesszük a tűzről.
A tésztát egy keverőtálba tesszük és gépi habverővel elkezdjük keverni, amíg kicsit hűl - erre azért van szükség, mert ha a még forró tésztába tesszük bele a tojásokat, akkor azok megsülnek.
Ha már nem túl forró, egyesével beleütjük a tojásokat. A következő tojást mindig csak akkor üssük bele, ha az előző már teljesen elkeveredett a tésztában.
A tésztát egy csillagcsöves habzsákba töltjük, s egy sütőpapírral bélelt tepsibe 10 cm hosszú csíkokat nyomunk, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni a fánkokat.
Az elkler fánk krémjéhez a pudingporból,tejből cukorból pudingot főzünk. Kihűtjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük, a felét hozzákeverjük a kihűlt vaníliapudinghoz.
A csokit az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk.
Összeállítjuk az eklert: egy fánkot, szintén csillagcsöves habzsák segítségével megtöltünk vaníliás krémmel, rásimítjuk a tejszífnhabból, majd befedjük egy másik fánkkal. Az összeállított sütményeket olvasztott csaokoládéval megcsurgatjuk, és, ha megszilárdult, porcukorral meghintve tálaljuk.