Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ekkor van advent 2023-ban

default user icon
MME
A karácsonyra hangolódás tagadhatatlanul elkezdődött, hiszen október vége óta nincs olyan üzlet, ahol ne lehetne szaloncukrot, díszeket és karácsonyi apróságokat vásárolni. De az ünnepi időszak igazán az első adventi vasárnappal indul. Lássuk, idén mikor kell meggyújtani az első gyertyát a koszorúkon, vagyis mikor kezdődik advent.

Az advent a karácsonyra felkészülés, azaz a nyugalom, az adakozás, a megnyugvás és meghittség időszaka. Négy héten át vasárnapról vasárnapra sorban meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, melyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják. Ebben az évben az utolsó gyertyagyújtás december 24-ére, szentestére esik.

Mikor van idén advent?

Az advent a karácsony első napja előtti negyedik vasárnappal induló időszak, vagy egyszerűbben: a november 30-ához (Szent András napjához) legközelebb eső vasárnaptól számított négy hét. Idén ez a vasárnap nem november 26-ára, hanem december 3-ra esik, ekkor kell meggyújtani az első gyertyát. Ekkor nyitnak a karácsonyi vásárok is. Az innentől számított négyhetes időszak vége pedig december 24-e, vagyis épp szenteste. Sokan furcsállják ezt az egybeesést, ám ne feledjük, a szenteste még nem karácsony, mert a kétnapos ünnep első napja december 25.

A karácsonyra hangolódáshoz addig is összeszedtük nektek a legfinomabb ünnepi édességeket. Próbáljátok ki, készítsétek el mindet!

1. Flódni >>>


2. Mézes krémes >>>


3. Adventi fonott kalács >>> 

4. Rögtön puha mézeskalács >>> 

5. Karácsonyi kuglóf >>>


6. Pozsonyi kifli >>>


7. Zserbó >>>


Még több karácsonyi süti recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss