Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Éjjel kelesztett rozsos zsemlék

60 perc
egyszerű
olcsó
3 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 20 dkg rozsliszt
  • 15 dkg kenyérliszt
  • 1,25 dl víz
  • 1,1 dl tej
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1/2 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
  • A tetejére:
  • 1 db tojás
  • szezámmag
  • napraforgómag

Elkészítés

  1. Az alapanyagokból rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (nem kell az élesztőt felfuttatni, sem a vajat megolvasztani).
  2. Ha megkelt a tészta, hat egyforma részre osztjuk, és kis gombócokat formálva belőlük 5-10 percig pihentetjük. Ezután kis rudakat sodrunk belőlük, és megformázzuk a zsemléket (ha szeretnénk, kifliket is formázhatunk).
  3. Éjszakára fóliával vagy zacskóval letakarva a hűtőbe tesszük, hogy ne száradjon meg a teteje.
  4. Reggel megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, napraforgómaggal, rozspehellyel vagy azzal, ami van otthon. Hideg sütőbe rakjuk, és 200 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

    15 ISTENI HÁZI KIFLI, ZSEMLE, KENYÉR, HOGY NE KELLJEN TÖBBÉ A SARKI PÉKHEZ MENNED >>> 

    KÉTFÉLE ROZSOS ZSEMLE >>> 

    11 KIPRÓBÁLT KIFLI RECEPT A KÖMÉNYMAGOSTÓL A VAJAS CSAVARTIG >>> 

Megjegyzés

Időhiányos anyukáknak ajánlom, este pikkpakk összedobható, és reggel, mire a gyerekek felébrednek, készen is van a friss, puha zsemle reggelire. Ha van kenyérsütő gépünk, az a legegyszerűbb, ha abba minden hozzávalót beleteszünk és megdagasztjuk. - Drkk

Ezek is érdekelhetnek

Friss