Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendula, borágó és ibolya: ezek a legfinomabb ehető virágok

default user icon
MME
Drágám, kérlek, hozz be pár szem paradicsomot a kertből! Ismerős mondat, ugye? De hallottál már olyat, hogy: „Ugorj ki az udvarba, mert kellene a csirkéhez egy-két virág sásliliom!” Esetleg „némi sarkantyúka a salátába”? Mindkét kérés elhangozhatna, a szépség ugyanis nem csupán a virágok kiváltsága, a finom íz pedig olykor váratlan forrásokból érkezik.

Manapság, aki csak teheti, ültet pár tő paradicsomot vagy paprikát. Mindegy, milyen pici a rendelkezésére álló kert, elkerít egy talpalatnyi területet vagy kijelöl egy balkonládát, és abban nevelgeti a palántákat.

Halmos Monika gasztrobotanikus-tanácsadó, ehetővirág-szakértő szerint létezik ennél egyszerűbb és szemet gyönyörködtetőbb megoldás is. A díszítő erővel bíró zöldségeket bátran összeültethetjük színes ehető virágokkal, mert megfelelően párosítva kifejezetten jót tesznek egymás fejlődésének – folytatja a szakértő.

A levendula és a rózsa már a kolostorkertekben is egymás mellett nődögéltek, előbbi ugyanis megvédi a kártevőktől a kényes szépséget.

Egy veteményessel ötvözött díszkertben kiváló párost alkot a körömvirág és a zeller is.

A családi házak előkertjéből jól ismert, a sárga ezernyi árnyalatában pompázó sásliliomról kevesen tudják, hogy a távol-keleti konyhák kedvenc csemegéje. Zsenge zöldbabra emlékeztető, enyhén édeskés íze miatt bimbóját, virágát gyakran használják csirkés wokételekhez. Az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben szárítva kapható.

Aztán ott van a kertek másik népszerű dísze, a bársonyvirág, ismertebb nevén büdöske, amellyel Északkelet-Afrikában karakteres húsokat fűszereznek. A szirmok kellemesen kesernyés aromája kiválóan passzol birka- és kecskehúshoz, de a gombás ételt is feldobja. Egy a lényeg, mértékkel adagoljuk, mert erőteljes az íze.

A szintén kedvelt sarkantyúka virágával egyre több hazai étteremben találkozhatunk a tányérunkon díszítés gyanánt vagy salátában, ám a legtöbb vendég nem meri megkóstolni, inkább kipiszkálják az ételből. Nagy kár, mert különleges, enyhén csípős, tormára emlékeztető aromája van. Megbolondíthatunk vele különböző salátákat, zöldségételeket, de bármilyen sós fogáshoz remekül passzol.

És akkor még meg sem említettük a hamarosan virágzó akácot vagy a borágót, a százszorszépet és lóhere apró virágát, amiket gyermekkorában szinte mindenki előszeretettel rágcsált.


Az ehető virágok listája szinte végtelen, de szinte biztos, hogy valamelyik mindenkinek előfordul a saját kertjében, csak nem tud róla. Március 24–26. között Halmos Mónika is jelen lesz a Gardenexpón, és beavatja az érdeklődőket a gyógynövényes-virágos-zöldséges kertek kulisszatitkaiba.

Figyelem! A virágüzletekben árusított dísznövényeket szigorúan tilos megenni. Aki szeretné az étkezésébe beépíteni a virágokat, az a garantáltan permetmentes, saját gondozású kertjéből vagy a forgalmas utaktól távoli balkonládájából tépjen magának.

Ezek is érdekelhetnek

Friss