Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ha fel kell sorolnunk néhány ízig-vérig magyar ételt, akkor a harmadik-negyedik helyet szinte biztosan kiköveteli magának a lecsó. Pedig ez a zöldséges ragu nem nálunk született.

Az évszázadok folyamán Európa több pontján is kialakultak a lecsóhoz hasonló ételek. A magyar konyhára minden bizonnyal a Szerbiában igen népszerű gyuvecs volt igen nagy befolyással.

A lecsó magyar története valamikor a 20. század elején kezdődhetett, amikor a nálunk korábban kevéssé használt, 200-300 évvel korábban megérkezett alapanyagok elérhetővé váltak a lakosság számára, s a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget viszonylag olcsón képesek voltak beszerezni. Ezek a feltételek a bolgár kertészeknek köszönhetően a 20. század elejére adottak voltak.

Lecsó sok virslivel, kis csípős paprikával
Lecsó sok virslivel, kis csípős paprikával

A magyar lecsó nagyon hamar különvált a rác gyuvecstől. Egyrészt a gyuvecs nevét adó agyagedény hiánya miatt nem sütve, hanem szabad tűzön készült a magyar lecsó, másrészt a szerbeknél állandó alapanyagként szereplő rizs is opcionálissá vált.

Rizses lecsó, igazán kiadós egytálétel
Rizses lecsó, igazán kiadós egytálétel

A szerbekkel ellentétben a magyar lecsóba nem hús, hanem feldolgozott termékek kerültek: szárazkolbász, lecsókolbász, virsli, krinolin, szalonna vagy a megmaradt pörkölt, szafttal együtt. Ezen kívül a rizst feledve más sűrítésre, léfelszívásra alkalmas elemekkel is gazdagították. A rizs mellett megjelent a tészta, a tarhonya, a nokedli és a tojás, bár a lecsó mellé a legjobb a vastagra szelt, ropogós héjú fehér kenyér.

Az idő haladtával és a piaci kínálat bővülésével a távoli rokonnak tekinthető francia ratatouille recept is befolyással bírtak a magyar lecsóra. A 17. században kialakult ratatouille receptjeiben megjelent a cukkini és a padlizsán, a hagyma mellett a fokhagyma is szerephez jutott. A cukkinin és a padlizsánon kívül a lecsóban gyakori vendég a tök és a zöldbab is.

A magyar lecsót egy idő után már a franciák által oly kedvelt provence-i fűszerek is gazdagították a pirospaprika és a só mellett. Ezeken kívül a lecsót fűszerezhetjük erős paprikával, chilivel vagy akár egy darabka fahéjjal is.

Ratatouille, a francia rokon - padlizsánnal és cukkinivel gazdagított lecsóváltozat
Ratatouille, a francia rokon - padlizsánnal és cukkinivel gazdagított lecsóváltozat

A magyar lecsóra igaz, hogy ahány ház, annyi lecsó. A lecsó tipikusan fejből, megírt receptúra nélkül főzött étel, aminek az összetevőit befolyásolja a kamra és a hűtő tartalma, valamint a lecsót készítő egyéni ízlése. Nem is nagyon készül kétszer ugyanolyan lecsó.

A benne lévő zöldségek, a fűszerezés és az étel gazdagítása mellett a lecsó esetében kardinális kérdés, hogy milyen zsiradékon készül. A lecsóhoz használt zsiradék lehet olaj vagy szalonna. A szalonnánál nem csak a zsír számít, hanem az az íz is, amit a lecsónak kölcsönöz, de az olívaolajon pirított zöldségek íze sem megvetendő.

Paprika, paradicsom és hagyma a lecsó alapja - ebben mindenki egyetért, ugye?
Paprika, paradicsom és hagyma a lecsó alapja - ebben mindenki egyetért, ugye?

Ha a lecsóhoz választunk alapanyagokat, a következőre figyeljünk oda. A lecsóhoz jobb az apróbb paprika, mint a tölteni való. Paradicsomból érettet, de ne túl érettet vegyünk, s ha szezonban készítjük az ételt, akkor inkább ne használjunk paradicsomkonzervet. A padlizsánból mindig közepes, sértetlen, kemény példányokat válasszunk. A cukkiniből soha ne vegyünk fonnyadtat, a paprikánál érdemes nem túl vastag héjút venni, s olyat, amelyiken nincs puha folt.

Lecsót nem csak ebédre vagy vacsorára érdemes készíteni, hanem jól befőzhető a téli hónapokra is.

Van, aki egészen összefőzi, más darabosabbra készíti
Van, aki egészen összefőzi, más darabosabbra készíti
Klasszikus lecsó

Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
őrölt pirospaprika

Elkészítés: A szalonnát felkockázom, a hagymát apróra vágom. A paprikát felkarikázom és a paradicsomot negyedelem. A szalonnát egy mély serpenyőben kiolvasztom, és megdinsztelem a hagymát. A serpenyőt félrehúzom, kis pirospaprikát adok hozzá, majd a paprikakarikákat elkezdem fonnyasztani. Amikor már összeesett, akkor hozzáadom a paradicsomokat. Sózom, és fedő alatt párolom. A végén tojással vagy rizzsel, esetleg húsfélével gazdagítom.

Ratatouille

Hozzávalók:
5 közepes cukkini
2 nagy fej lilahagyma
2 nagyobb padlizsán
5 gerezd fokhagyma
3-4 színesbe hajló paprika
olívaolaj
majoranna
petrezselyem

frissen őrölt bors
40 dkg paradicsomsűrítmény
2 darabka fahéj

Elkészítés: A hagymákat vékony karikára szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit, paprikát. Nyakon öntöm a paradicsommal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy jó órát. Kenyérrel tálalom.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.