hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellenállhatatlan egytálételek krumplipürépaplan alatt - klasszikusok másként

Nem véletlenül rajongunk az egytálételekért. Könnyen összeállíthatók, felügyeletet nem igazán igénylenek, alig kell utánuk edényt mosogatni, s az ízük is csodásan gazdag, összetett.

A modern háziasszonyok számára az egytálétel igazi jolly joker. Igaz, hosszabb ideig készül mint sok másik fogás, ám mivel nem igényel felügyeletet, ezért az előkészítést követő időt nem feltétlen kell a konyhában tölteni. Az egytálételek széles skálán mozognak: a gazdag raguleveseken át a különféle rakottasokig.

Egytálétel-receptek >>>

A legtöbb egytálételben a köret is eleve benne foglaltatik, a tésztával vagy rizzsel készített rakott ételeknél ez tiszta sor, de akár krumplipürével is készíthetünk ilyen fogásokat.

Az angolok ebben élen járnak, a Shepherd's Pie elnevezésű, gazdag egytálételük tökéletes kiindulópont ahhoz, hogy mi magunk is újabb és újabb krumplipürépaplannal borított fogásokat kreáljunk. Egyetlen egy dolgot kell szem előtt tartani: olyan ételből próbáljunk egytálat faragni, amelynek az összetevői alkalmasak az együtt sütésre, és ha külön készítenénk el őket, akkor is megfelelő köretnek számítana a krumplipüré.

Shepherd's Pie magyarosan

Mivel a Shepherd's Pie esetében is egy előre elkészített ragut sütnek össze a krumplipürével, érdemes ilyen irányból megközelíteni a kísérletezést. Nagyon érdekes és jó eredményt adhat, ha a magyar konyha kedvelt paprikásait, pörköltjeit alakítjuk át ilyen módon, de tejszínes ragukat is javasolt így elkészíteni.

KRUMPLIPÜRÉS FOGÁSOK >>>

Jó választás lehet egy tejszínes, tárkonyos pulykatokány, egy csirkéből készített paprikás, de akár zöldséges, sajttal felturbózott, szaftosabb ragukat is nyugodtan a tepsik, pitetálak aljára kanalazhatunk.

Sütési tippek

A ragu betakarásához használt krumplipürénél arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl krémes, legyen tartása, tökéletesen be tudjuk vele fedni a ragunkat. Ha valami extrával szeretnénk előrukkolni, akkor egy kis reszelt sajtot is keverhetünk a krumplipürébe, vagy megszórhatjuk vele a püré felszínét.

Kipróbálhatjuk azt is, hogy krumpli helyett más gyökérzöldségekből készítjük el a rakottasunk paplanját, ehhez használhatunk zellert, paszternákot, fehérrépát, sárgarépát vagy akár céklát is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss