Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerűen nagyszerű! Főzés, sütés gyorsan, könnyen a konyhai robotgépek használatával

default user icon
MME
Ma már nem csak egyszerűen kézzel dolgozunk a konyhában, hanem különféle konyhai robotgépek is segítenek abban, hogy gyorsabban tudjuk elvégezni az egyes műveleteket. Aki otthon van ezekben az elektronikai eszközökben pontosan tudja melyik mit tud és milyen típust érdemesebb megvenni miután kinézte.

Mindegyik teljesen mást nyújt a konyhában, például van amelyik finomra aprít, pürésít vagy tésztát dagaszt és van, ami habot ver fel. Lehet háztartási, kereskedelmi vagy ipari robotgép is. Ma már többféle márkájú robotgép létezik, ezek közül is a legismertebbek a Bosch, Tefal, Philips vagy a Sencor.

Alapvető helyszín ahogy a nevéből is ered maga a konyha. De nem csak a háztartásban használjuk ezeket az eszközöket. Gondoljunk itt akár egy éttermi konyhára vagy egy nagy üzemre, ahol folyamatosan kell ezeket az eszközöket használni, így sokkal nagyobb használatban vannak nap mint nap. A különféle sebességfokozatokkal és a teljesítménnyel még gyorsabbá tehetjük a munkát kellő odafigyelés mellett.

Többféle színben és méretben is kaphatunk gépeket bár “Nem minden a külső!” főként egy robotgép esetében, mert nem az alapján fogom kiválasztani, hogy zöld vagy kék, hanem hogy mit tud nyújtani. A helyigénye is fontos szempont hiszen nem biztos, hogy jó ötlet lenne egy 10 kg–os gépet emelgetnem, emellett lehet furán nézne ki a konyhapultomon vagy nem férne el. Vannak az igazán nagyok melyeknél már súlyban is érezhető a különbség vagy a könnyebb kisebb robotgépek. Külső anyaguk és az edény anyaga lehet műanyag, fém, rozsdamentes acél, acél, üveg, ABS vagy titánium. Elsősorban kemény anyagokból készülnek hiszen a különféle konyhai munkálatok során hő keletkezik az elektronikus robotgépek esetében. Ezért a tartozékaik is, amik közvetlenül kapcsolódnak a gép fej egységéhez (pl. kés, dagasztó fej vagy habverő) ellenálló anyagból - általában rozsdamentes acélból vagy fémből készülnek.

Mielőtt bemegyek egy üzletbe akár csak egy robotgépet vásárolni mindig céltudatosan teszem, mert tudom azt mire van szükségem a konyhában. Például, ha sütéshez szeretném akkor egyértelműen dagasztó vagy habverő funkciót is kell tudnia, ha vágó műveletekhez van szükségem aprító, szeletelő vagy akár daráló tudással rendelkező robotgépet választok.

Vannak többfunkciós és kis konyhai robotgépek. Mindkettőnek meg van az előnye és a hátránya is de mégis időt meg pénzt is spórolunk meg vele a gyorsaságuk miatt, pl. ha otthon csinálok gyümölcslevet vagy akár a húst ledarálom, tésztát készítek vele. Nem tűnnek nagy dolgoknak, de a sok kicsi sokra megy! Különféle tartozékok is vannak a gépekhez például kések, szeletelők, habverő fejek, mérő edények és tálak.

Az előírtaknak megfelelően kell használni ezeket a gépeket hiszen, ha nem így tesszük akár kárt is okozhatunk vele. A használati útmutatót és a biztonsági előírásokat érdemes elolvasni főleg azoknál a gépeknél melyek több funkciót is tudnak pl. az összeszerelésben vagy a fokozatoknál, hogy melyiket érdemes használni és mire figyeljünk oda.

A konyhai robotgépek többsége bár külsőre hasonlóak még is lényeges különbség van közöttük. Nézzünk meg például egy Bosch és egy Sencor konyhai robotgépet mely már első látszatra árban nagyon is különbözik, de lássuk mi tükrözi ezt a nagy árkülönbséget, a két gép között. Már a főbb jellemzők között mutatkozik meg az első különbség a Sencor konyhai robotgép csúszásmentes rendszerrel (ez a húsdarálásnál lényeges) és pulzáló funkcióval (meg-meg áll keverés közben). A hozzájuk tartozó kiegészítők száma is több (húsdaráló és habverő tartozék, turmixkehely és sütemény kinyomó húsdarálóhoz), mivel több mindent tud a Sencor robotgép. A teljesítménye kétszer annyi, mint a Bosch robotgépé pontosan 1000 w és többféle sebességfokozatot tud. A tál űrtartalma is nagyobb, valamint az egész robotgép tömege is. Összességében elmondhatjuk, hogy minél több konyhai műveletet el tudunk végezni annál drágább.

A tisztán tartásuk igen fontos és alapos munkát igényel. Ha van mosogatógép a háztartásban érdemes olyan robotgépet venni, amelynek a legtöbb része tisztítható benne. Sok esetben a gyártók maximum 40 C-on történő mosogatást ajánlják annak érdekében, hogy ne menjen tönkre idő elött. Ezt érdemes betartani mindenféleképpen.

Elsősorban mindig azt kell eldönteni melyik robotgép az, amire szükségem van és kapacitásban is ki tudom használni. Tapasztalatok alapján is vásárolhatsz, ha nem vagy benne biztos, hogy melyiket vennéd meg vagy kérd szakemberek segítségét, akik már magasabb szakértelemmel tudnak tanácsot adni személyesen. De ha webáruházból rendelsz a termék leírása is sok segítséget nyújt a választásban, ahol megismerkedhetsz a pontos paraméterekkel, funkcióival is.

(X)

Ezek is érdekelhetnek