Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerűen nagyszerű: a krumpli

A burgonya - a kenyérgabona után - a második legfontosabb alapélelmiszerünk. Manapság ismét népszerű lett, mert ízletes, és (magas fehérje-, és C-vitamin tartalma miatt) egészséges is. A következőkben bizonyítjuk, hogy milyen sokoldalúan elkészíthető!

 

 

 

 

 

 

 

F Ő T T   K R U M P L I   -   L E V E S B E N ,   S A L Á T Á B A N

A levesek és a saláták között dobogós hely jut a burgonyának, mert laktató, de könnyen emészthető. Hús nélkül a vegetáriánusok is fogyaszthatják.



KUKORICÁS KRUMPLILEVES

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya
10 dkg húsos füstölt szalonna
40 dkg szemes kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
1 evőkanál olaj
1 l csirkeleves, kockából
5 dl tejszín
1 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A szalonnát kockákra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és zsírjára pirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig pároljuk. Ráöntjük a levest, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. (Csípős paprikával vagy zúzott fokhagymával is ízesíthetjük.) Belekeverjük a kukoricát, a tejszínt és még 5 percig forraljuk. Tálaláskor a petrezselyemmel díszítjük.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 759 kcal

 

KECSKESAJTOS SALÁTA - MÉZES ÖNTETTEL

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy burgonya
2 zöldalma
1 teáskanál citromlé
10 dkg kecsekesajt vagy márványsajt
5 dkg rukola vagy friss bazsalikomlevél
5 dkg vágott dióbél
1 teáskanál akácméz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál köménymag

Előkészítés: A burgonyát alaposan megsikáljuk, és héjastól karikákra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kb. 15 percig főzzük. Az almát megmossuk, húsát héjastól kockákra vágjuk, megcsepegtetjük a citromlével. A kecskesajtot is kockákra vágjuk. A rukolát leöblítjük, szárazra rázzuk.

Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, tálba tesszük. Hozzáadjuk az almát, a sajtot, a rukolát és a diót. Az öntethez simára keverjük a mézet az olajjal, a ecettel és a köménymaggal. A salátára öntjük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 258 kcal

 

 

 

B U R G O N Y A   E G Y T Á L A K   -   S O K F É L E K É P P E N

A burgonya nagyon sokféle laktató egytálétel alapja lehet, különböző kiegészítőkkel - húsféle, sajt vagy zöldség - lerakva, keverve. A lényeg, tálalás előtt valamennyi a sütőben "végzi".



ALMÁS-SERTÉSHÚSOS KRUMPLITORTA

Hozzávalók 8 személyre:
90 dkg burgonya
45 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
2 kis konzerv sűrített paradicsom
1 mokkáskanál szárított zsálya
6 dl húsleves, kockából
2 alma

A tésztához:
65 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 tk. zselatinpor

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Sós vízen kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajjal az olajat, kevergetve 5 percig pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, és még 5 percig pirítjuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot, a zsályát, sóval, borssal fűszerezzük, és felöntjük a levessel. Felforraljuk, és lefedve a húst puhára pároljuk, a végén a felesleges szaftot egy tálba leöntjük, félretesszük. A húst hagyjuk kihűlni. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Felmelegítünk 3 dl vizet egy csipet sóval, és felolvasztjuk benne a vajat. A folyadékot a mélyedésbe öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán sima tésztává gyúrjuk, egynegyedét félretesszük, a maradékkal kibélelünk egy tortaformát vagy egy tűzálló tálat. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A tésztára rétegezzük a burgonyát, az almát és a húst. A félretett tésztát akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk borítani vele a formát. A tészta peremét kevés vízzel megnedvesítjük, ráborítjuk a tésztakorongot, és a széleket kissé összenyomkodjuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük tojással, közepébe lyukat fúrunk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. A sütőben kb. 45 percig sütjük. A félretett hússzaftban elkeverjük a zselatint, felforrósítjuk, és a lyukon keresztül a megsült pitébe öntjük. Hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 670 kcal

 

SÖRÖS KRUMPLI TAKARÓBAN

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg (fél csomag) fagyasztott leveles tészta
25 dkg burgonya
50 dkg sovány marhahús
12 apró szemű vöröshagyma
1 evőkanál vaj
1,5 dl marhahúsleves, kockából
1,5 dl barnasör
liszt a tésztához
1 tojás

Előkészítés: A mélyhűtött tésztát hagyjuk kiengedni. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A húst megmossuk, nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk.

Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kevergetve 5 percig pirítjuk benne a húst, majd hozzáadjuk a hagymát, és még 4 percig együtt pároljuk. Felöntjük a levessel meg a sörrel,  összeforraljuk. Beletesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon kb. 1 óra alatt megpároljuk. Időnként megkeverjük. A húsos masszát 1 literes tűzálló tálba borítjuk. A tésztából lecsípünk egy diónyi darabot, a maradékot lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. 1 cm-rel nagyobb legyen az átmérője, mint tálé. A kis darab tésztát hosszú hengerré sodorjuk, majd kissé ellapítjuk. A tál szélét megkenjük a felvert tojással, ráfektetjük a tésztacsíkot, és 2 percig száradni hagyjuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tálat beborítjuk a nagy tésztalappal, a széleket a tésztacsíkkal alaposan összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük a maradék tojással. A sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tálban tesszük az asztalra.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 532 kcal

 

Még több ínycsiklandó krumplis receptet találsz válogatásunkban! >>>

A következő oldalon burgonyaköretekről és krumlis édes finomságokról olvashatsz!

Ö N Á L L Ó S U L T   B U R G O N Y A K Ö R E T E K

A hagyományos krumpliköretek mellett számtalan olyan is van, amelyek önállóan is kínálhatók, például salátával, savanyúsággal remek vacsorák lehetnek.

KRUMPLIS PUFFANCS

Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg burgonya
2 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet szerecsendió

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és sós vízben, lefedve, kis lángon, kb. 30 perc alatt puhára főzzük.

Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, az edénybe visszatéve a tűzön még egy kissé megszikkasztjuk, hogy ne legyen nedves. Ezután összetörjük,  elkeverjük a vajjal, 2 evőkanál liszttel, a sütőporral, és szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és 4 cm-es pogácsaszaggatóval 12 pogácsát szaggatunk belőle. Felforrósítunk egy bevonatos serpenyőt, a maradék liszttel megszórjuk, és a puffancsok egyik felét kb. 8 percig sütjük. Megfordítjuk, és a másik felét még 4 percig pirítjuk. Azonnal tálaljuk. Joghurtos mártással, de édesen, lekvárral is kínálhatjuk. 

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 darab: 85 kcal

 

SZALONNÁS LEGYEZŐ

Hozzávalók 6 darabhoz:
6 közepes nagyságú burgonya
1 vékony szelet füstölt szalonna
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 l csirkeleves, kockából
5 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 3 milliméterenként bevágjuk. Vigyázzunk, alul ne vágjuk át! A szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk.

Elkészítés: A burgonyák vágataiba egy szalonnacsíkot vagy néhány kocka szalonnát ültetünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és bedörzsölünk fokhagymával. A burgonyákat a vágatokkal felfelé a tálba rakjuk. Felforraljuk a levest, és annyit öntünk a burgonyák köré, hogy kb. a közepükig érjen. Betesszük a sütőbe, és kb. 20 percig sütjük. Ekkor megszórjuk a reszelt sajttal, és még kb. 35 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a belseje puha, a külseje ropogós legyen. Ízlés szerinti salátával, savanyúsággal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 darab: 157 kcal

 

 

 

K R U M P L I S   É D E S   F I N O M S Á G O K

A krumpli különböző édességekhez is nagyon jó, megbízható alapanyag. Bizonyítják ezt az alábbi receptek is.

TÚRÓS-BARACKOS TORTA

Hozzávalók 12 szelethez:
15 dkg burgonya (lisztes fajta)
3 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál reszelt narancshéj
10 dkg étkezési keményítő
½ teáskanál sütőpor
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg dióbél 
1 nagy konzerv sárgabarack (kb. 85 dkg, levével)
1/2 tasak zselatinpor (5 g)
50 dkg zsírszegény túró
1 tasak  vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 citrom
7 dl tejszín
citromfű a díszítéshez

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és sós vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Burgonyatörővel összetörjük, és teljesen kihűtjük.

Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A krumplimasszát összedolgozzuk a tojássárgájával, a cukorral, a narancshéjjal, a keményítővel, a sütőporral, és beleforgatjuk a tojáshabot a mandulával együtt. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk, és zsemlemorzsával beszórunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Belesimítjuk a tésztát, és kb. 30 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, és vízszintesen kettévágjuk. A diót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, felét félretesszük, a maradékot összevagdaljuk. A barackot lecsepegtetjük, levét felfogjuk, a húsát kis kockákra vágjuk. A zselatint elkeverjük 3 evőkanálnyi vízzel. A túrót összedolgozzuk 4 evőkanál baracklével, a vaníliás cukorral és 1 citrom levével. A zselatint felforrósítjuk, és a túrómasszába dolgozzuk. Keményé habbá verünk 2,5 dl tejszínt, és a barackdarabokkal együtt a túrómasszába forgatjuk. Visszakapcsoljuk a tortaforma oldalát az alsó tortalap köré. Rásimítjuk a túrómasszát, ráborítjuk a felső tortalapot, és a tortát kb. 3 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a maradék tejszínt kemény habbá verjük, gazdagon megkenjük-megdíszítjük vele a torta tetejét. A dióval, citromszeletekkel és citromfűvel díszítjük.

Munka: kb. 1 óra 15 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 szelet:
428 kcal

 

 

Még több ínycsiklandó krumplis receptet találsz válogatásunkban! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss