Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerűen croissant

default user icon
SB
Ez az istenien könnyű vajas tészta a franciák mindennapos reggelije, a külseje ropogós, a belseje könnyű és vajas. Szigorúan frissen kell fogyasztani, az állás nem tesz jót neki, összeesik, széthullik.

A cukrászszerepbe bújt Meryl Streep a közelmúltban bemutatott Egyszerűen bonyolult című moziban csokis croissant-nal kápráztatja el egyik udvarlóját. Ő jól tudja, mi a jó!!

A croissant szó jelentése félhold. A croissant magyar kiejtéséről az ezt árusító magyar pékségek tudnának mesélni, talán ejtsük kroászannak.

A gallok a natúr változatot részesítik előnyben, de kapható vajas és mandulás is. Inkább Franciaországon kívül terjedtek el a sós, például sonkás, sajtos, spenótos variációk.

CSOKIS CROISSANT A FRANCIÁKNÁL

Franciaországban a csokis croissant inkább pain au chocolat (ejtsd: penosokolá, jelentése csokis kenyér), aminek a formája a mi túrós táskánkéhoz hasonlít. Általában jó minőségű étcsokit találunk benne.

KIFLITÖRTÉNELEM

A félholdra emlékeztető tészták története régmúltra nyúlik vissza. A természetimádó népeknél valószínűleg már régen szerepet kapott egy-egy holdat formázó édesség, de a kovászos tésztából készített holdacskák is már a középkor óta jelen vannak a gasztronómiában.

A 13. században már Ausztriában, Badenban készült édes kipferl, amit valószínűleg a zsidó édesség, a rugelach ihletett.

Más történetek arról mesélnek, hogy a sós kiflit a XVII. században a Bécset újfent ostromló törökök megcsúfolására készítették. A Larousse Gastronomique szerint a magyar pékek tiszteletére született a kifli, méghozzá azért, mert az éj leple alatt közeledő törökökre az épp műszakukat teljesítő pékek, a harangok félreverésével figyelmeztették a lakosságot.

A CROISSANT ELŐDJE

A világszerte méltán kedvelt croissant elődjének ezt a bizonyos osztrák kipfle-t tekintik. Állítólag egy osztrák tiszt, August Zang bécsi finomságokat árusító párizsi üzletében kapható sütemények olyan népszerűvé váltak a párizsiak körében, hogy azt nem csak megkóstolták, hanem másolni is kezdték. Máig Viennoiserie-nak (ejtsd: vienoázrí) hívják összefoglaló néven a francia pékségekben kapható croissant, briós, bécsi bagette, almás papucs (chausson aux pommes) jellegű finomságokat.

Nigella leveles tésztából készíti a csokis croissant-t úgy, hogy a leveles tésztából háromszögeket vág, majd ezeket megtölti egy-egy kocka csokival, feltekeri, és tojással megkenve 220 fokon készre süti.

Croissant alaprecept

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tojássárgája
10 dkg vaj
3 dkg porcukor
3 evőkanál tej
2 dkg élesztő

Így készül a croissant

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összegyúrjuk a vajjal, 1 tojássárgájával, az élesztős folyadékkal, kevés sóval és a maradék cukorral. A tésztát jól kidolgozzuk, majd letakarva 5-6 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Másnap átgyúrjuk, 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. A tésztát egyenlő oldalú háromszögekké vágjuk, az egyik csücskénél fogva feltekerjük, majd kifli formájúra hajlítjuk. A kifliket kivajazott sütőlemezre tesszük, tetejét a maradék tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss